terug

Reportage-objectieven van Nikon

Nog altijd geldt het 35mm-objectief als hét objectief voor de reportagefotograaf. Het heeft een mooie beeldhoek, niet te groothoekig en ook niet te krap. Daartegenover staat het zoomobjectief rond het middenbereik. Dat is vanzelfsprekend breder inzetbaar, van een groothoek- tot een portretopname. Voor allebei is wat te zeggen en van allebei heeft Nikon een nieuw objectief uitgebracht.
De zijn heel verschillend. De 35mm is er echt één voor de purist, waar je ook aardig voor in de buidel moet tasten. De 24-120mm is meer een reisobjectief, voor wie met zo min mogelijk op pad wil gaan. De prijs is ook vriendelijker.
Zowel de 35mm f/1.4 als de 24-120mm f/4 VR zijn een aanwinst in het programma van Nikon. De eerste omdat Nikon nu eindelijk een zeer lichtgevoelige 35mm heeft; de andere omdat de vorige versie nu niet over naar huis te schrijven was. Met de nieuwe 24-120mm f/4 heeft Nikon een goede allround zoom in huis. De 35mm f/1.4 scoort met een mooie scherpte, ook in de hoeken bij volle opening, en een prachtige zachte onscherpte.