terug

Reizende foto-expositie Geloven in Amsterdam

NICO_5806
De reizende foto-expositie Geloven in Amsterdam is met een opmerkelijke rondegang bezig. De afgelopen zes jaar nam Friso Kooijman foto’s van Amsterdammers en hun geloof. Niet de gebruikelijke foto’s van rituelen, maar geloof in het dagelijks leven. Normale mensen die geraakt zijn door ‘iets’. Die dat willen uitdragen. En of dat geloof nou Katholiek, Islamitisch, of Joods was, dat maakte Kooijman niets uit. Al zijn foto’s zijn genomen met respectvolle nieuwsgierigheid.
Kooijman: ‘ Amsterdam is één grote smeltkroes van achtergronden, eigenaardigheden en gewoontes. Van de ruim 180 nationaliteiten die in Nederland te vinden zijn, zijn er zo’n 175 vertegenwoordigd in onze hoofdstad. Deze grote variatie is voor mij als fotograaf erg inspirerend. Ik fotografeerde bewoners van verschillende stadsdelen: Amsterdam Zuidoost, de Rivierenbuurt, Nieuw-West en Centrum. Ik laat ze zien terwijl ze eten en drinken, muziek maken, bijeenkomsten bijwonen. Schijnbaar alledaagse taferelen die zich telkens afspelen tegen de achtergrond van een gebedshuis in Amsterdam. Hét kenmerkende symbool voor zowel verscheidenheid als eenheid onder de verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam.’
POMO_5973
De rondreizende expositie “Geloven in Amsterdam” is in december & januari aanstaande te zien in de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam nabij het Centraal Station. De openingstijden zijn 7 dagen in de week van 10-22 uur en het is 5 minuten lopen vanaf het CS in Amsterdam.
Direct hierop volgend zijn de foto’s in de maand februari te zien in Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade 179 te Amsterdam en in april 2015 in Studio en expositieruimte 20diep in het Wilhelminapakhuis, Amsterdam. Vervolgens zullen de foto’s in de zomer van 2015 te zien zijn in de Oude Lutherse Kerk aan het Singel.
Meer weten over het project, klik hier