terug

Ravens beste fotoboek

Een panel, samengesteld door British Journal of Photography, heeft het fotoboek ‘Karasu’ van Masahisa Fukase uitgeroepen tot beste fotoboek van de afgelopen 25 jaar. De Japanse fotograaf toont een mysterieuze fotoreeks van raven.

De duistere foto’s van zwermen raven geven een sfeer van somberheid weer. Op reis door Noord-Japan fotografeert Masahisa Fukase de zwarte vogels voor het eerst in 1976. In 1986, tien jaar na het maken van de eerste foto, publiceert de Japanse uitgever Sokya-sha het boek ‘Karasu’ (Raven). In 1991 wordt het boek opnieuw uitgebracht door een Amerikaanse uitgever onder de titel ‘Solitude of Ravens’.

De achtergrond van deze serie wordt zwarter door de wetenschap dat enige tijd na de Amerikaanse publicatie Masahisa Fukase van een trap is gevallen en sindsdien al veertien jaar in coma ligt. Het panel van de Britisch Journal of Photography, bestaande uit Chris Killip, Ute Eskildsen, Gerry Badger, Jeffrey Ladd en Yoko Sawada, had tijdens de selectie ook oog voor ‘Ballad of sexual dependency’ van Nan Goldin, dat toevallig ook in 1986 gepubliceerd is.