terug

Pure monochrome fotografie met Macphun Tonality

Tonality van MacPhun is een nieuw mac programma dat zich richt op fotografen die hun opnames willen omzetten in zwart/wit. De software bied tal van creatieve filters en bewerkingsmogelijkheden. De prijswinnende zwartwit software van MacPhun is te bestellen via de volgende link: download het hier
Tonality-iconJe kunt het programma op verschillende manieren gebruiken. Je hebt een basis versie van de software en een Pro versie. Met de basisversie kun je bestanden openen en omzetten in zwartwit. Ga je voor de Pro versie, dan krijg je ook de optie om Tonality als Plug-in te installeren in Adobe Lightroom, Apple Aperture en/of Adobe Photoshop. De gereedschappen zijn in alle gevallen hetzelfde, het uitgangspunt en sommige mogelijkheden zijn wel iets anders. Gebruik je het als plug-in in Aperture of Lightroom, dan wordt er een kopie gemaakt waarin de aanpassingen die in dat programma aan het origineel zijn gemaakt worden meegenomen, dat is dan de basis om op verder te gaan. In Photoshop werkt het programma als een filter, ook als ‚slim-filter’ boven een RAW-bestand, en krijg je het als zodanig terug in je bestand om er eventueel met een masker nog verder mee te werken. Start je met een gewone foto in Photoshop dan wordt de aanpassing gewoon toegepast bij het sluiten van de plug-in. Het voordeel van het verder borduren op een aangepast bestand in Aperture, Photoshop of Lightroom is dat je eerst de hooglichten zover mogelijk kunt terugwinnen, bij zwartwit is niets zo lelijk als uitgebleekte witten.
Tonality-presets

Gereedschappen

Er is een hele reeks gereedschappen om je foto bij te stellen, feitelijk alles wat je nodig kunt hebben, helderheid en contrast, kleurfilters en ook effecten om onscherpte, eventueel lokaal, toe te voegen, en natuurlijk de optie om een nagemaakte filmkorrel toe te voegen. Als je snel veel mogelijkheden uit wilt proberen zijn er reeksen presets met elk hun eigen effect op het eindresultaat. Je kunt ook eigen instellingen als preset opslaan, handig wanneer je een serie foto’s in dezelfde stijl wilt aanpassen. Maar wat daarbij dan heel mooi is, is het feit dat je in een aantal lagen kunt werken, en dat die lagen vergezeld gaan van een instelling voor de doorschijnendheid, en ze kunnen met behulp van een masker, te vullen met penseel of verloop, regelen dat een bepaald effect slechts op een deel van de foto uitwerkt. Het grote voordeel Tonality is het gemak en het aanbod aan snel toe te passen effecten.
Tonality Pro