terug

Programma Fotoweek bekend

Het programma van de eerste editie van Fotoweek is bekend. Van 20 t/m 29 september staat heel Nederland tien dagen lang in het teken van fotografie en valt er van alles te beleven voor iedereen die van foto’s en fotograferen houdt. Het thema van de eerste Fotoweek is: Kijk mijn familie. Doordat er tijdens de Fotoweek  veel extra aandacht zal zijn voor fotografie bij het grote publiek, kunnen ook vakfotografen zich via speciale acties gemakkelijk profileren. Voor het publiek zijn er meer dan 220 speciale fotoactiviteiten te ondernemen door heel het land. En in samenwerking met de studiofotografen en de fotospeciaalzaken worden twee nieuwe landelijke acties gepresenteerd: de Fotoweekbon en PasFotoweek. Pf verzorgt tijdens de Fotoweek als partner een aantal workshops over het reproduceren van (familie)archieven. Zie hieronder.
Meer dan 200 activiteiten overal in het land
Van 20 t/m 29 september zijn er voor het publiek meer dan 220 activiteiten te ondernemen bij onder meer musea, fotostudio’s, fotospeciaalzaken, bibliotheken, boekhandels en dierentuinen. Er staan tentoonstellingen, workshops, cursussen en allerlei leuke gezinsuitjes op het programma.
Zo opent Stadsarchief Amsterdam de tentoonstelling Studio Merkelbach met bijzondere familieportretten van 1930 tot 1969. Museum Het Valkhof organiseert de fotowedstrijd ‘Portret in portret’. Bezoekers worden uitgedaagd om een familieportret te maken met één van de collectiestukken als achtergrond. Fotostudio’s en musea nodigen het publiek uit voor workshops, zoals ‘Fotograferen als Rembrandt’ in het Rijksmuseum en ‘Kijk! Mijn familie’ bij FotoLokatie in Utrecht. Dierenparken organiseren foto-activiteiten voor jong en oud. De Hogeschool van Amsterdam heeft eerstejaars studenten van de opleiding Communicatie de opdracht gegeven hun familie te portretteren met als resultaat een bijzondere expositie. Verdieping op het thema is te vinden tijdens het symposium ‘Kijk! Mijn Familie’ op 26 september in Paradiso of tijdens de themadag Familiealbum op 21 september in het Fotomuseum Den Haag. Het totale overzicht is te vinden op de website van Fotoweek www.defotoweek.nl.

Fotoweekbon

Via weekblad Libelle verspreidt Fotoweek de Fotoweekbon. De bon biedt families de kans om voor € 35,- een professionele studiosessie mee te maken. Bij meer dan 100 studio’s door het land is de bon te verzilveren. Alle studio’s zijn aangesloten bij de FotografenFederatie (overkoepelende vereniging voor professionele fotografen). Lars Boering, directeur FotografenFederatie over de Fotoweekbon: “Met de Fotoweekbon willen we een breed publiek laten ervaren wat het verschil is tussen een eigengemaakte familiefoto en een portret gemaakt door een professionele studiofotograaf”. Een overzicht van alle deelnemende studio’s staat op www.defotoweek.nl. De Libelle met de Fotoweekbon ligt op 18 september in de winkel.Lees ook het interview met Lars Boering in het laatste nummer van PF.
PasFotoweek
PasFotoweek is een gezamenlijke actie van de fotospeciaalzaken en Mitsubishi Electrics. Wie tijdens Fotoweek pasfoto’s laat maken bij een van de deelnemende winkels en één foto uit het setje opstuurt, maakt kans op het winnen van een van de tien reischeques ter waarde van € 400,-. Een overzicht van alle deelnemende winkels is te vinden op www.defotoweek.nl.
Workshop Reproduceren Familiefoto’s bij de Pf Academy
Speciaal voor de fotoweek en in een samenwerking tussen Pf en het NIDF deze korte workshop waarin wordt uitgelegd hoe je snel en eenvoudig familiefoto’s kunt digitaliseren. De originelen waar we het over hebben zijn afdrukken (kleur of zwartwit) en zwartwit negatieven.
Bij het reproduceren van afdrukken gaat het vooral over de juiste opstelling van de verlichting. De belichting moet goed worden gekozen, en de kleur, als daar sprake van is, komt onder controle door middel van de witbalans. Het is mogelijk om alles direct in JPEG op te nemen, maar RAW is handiger voor het geval er toch nog wat gecorrigeerd moet worden.
Voor de zwartwit negatieven is een iets complexere opstelling nodig met een lichtbron onder een houder waar je snel de negatieven in kunt plaatsen. Daarna moeten de negatieven natuurlijk omgezet worden in een positief beeld, de foto. Daarvoor is een beetje vaardigheid met een computerprogramma wel noodzakelijk, hoewel het ook weer niet echt ingewikkeld is. Deze opstelling staat bij het NIDF, het omzetten van negatief naar positief wordt vanzelfsprekend uitgelegd.
Schermafbeelding 2013-09-12 om 19.49.40
De workshop wordt gegeven op dinsdag 24 en woensdag 25 september 2013, elke dag twee keer, van 10:30 tot 12:30 en van 14:00 tot 16:00.
Deelnamekosten tijdens De Fotoweek zijn  € 35,-
Er is ruimte voor ongeveer 15 deelnemers per workshop.
Locatie:
Pf-Academy
A. Hofmanweg 5a
2031 BH Haarlem
Klik hier om je aan te melden