terug

Profoto B1, mobiele flitser met TTL

profoto b1De compacte studioflitsers voor op locatie zijn de laatste jaren een stuk populairder geworden. Je krijgt immers veel vermogen met een ruim assortiment aan lichtomvormers in een relatief kleine set. Profoto gaat daar nog wat aan toevoegen met de Profoto B1. Deze flitser is namelijk niet, zoals de meeste andere systemen, gebaseerd op een aggregaat, maar is een zogenaamde monobloc. De accu zit namelijk in de flitser zelf. Wat de Profoto B1 nog meer bijzonder maakt, is dat de flitser TTL-sturing heeft. Daardoor heb je alle voordelen van een studioflitser gecombineerd met het gemak van een systeemflitser.
Bij de Profoto B1 500 AirTTL zit het deel voor de TTL-sturing in de losse module die je op de camera plaatst. Het voordeel is, dat als je met meerdere merken werkt of gaat wisselen van merk, je alleen die module hoeft te veranderen. Als eerste wordt de Profoto B1 500 Air geleverd met de TTL module voor Canon, in 2014 volgt de module voor Nikon i-TTL. Of nog meer merken ondersteund gaan worden, is nog niet bekend, maar ligt wel in de lijn van de verwachting. De Profoto B1 werkt overigens ook met de gewone Air module, maar dan mis je uiteraard de TTL-sturing. Het bereik van de module is 300 meter. Via een USB-poort is de module te upgraden als er een nieuwe firmware beschikbaar komt.
profoto b1 500 airDoor de accu in de flitser te plaatsen is de Profoto B1 500 AirTTL erg compact en volledig draadloos. Dat geeft veel meer mogelijkheden om een flitser creatief in te zetten. De Li-ion accu heeft genoeg lading voor 220 flitsen op vol vermogen en omdat de accu vrij klein is, is het goed te doen om een reserve accu mee te nemen indien gewenst. De standaard 2.8A lader laadt de accu in twee uur op, Profoto heeft ook een 4.5A lader waarmee het opladen in een uur klaar is. Voor onderweg kun je ook de 1.8A autolader gebruiken, dan duurt het opladen eveneens twee uur. Inclusief accu weegt de Profoto B1 drie kilogram.
De Profoto B1 500 Air TTL heeft zoals de naam doet vermoeden een vermogen van 500Ws, dat over een bereik van negen stops geregeld kan worden in 1/10 stop. Het instellicht is een 20W LED-lichtbron, wat genoeg vermogen heeft om het licht te kunnen richten en tegelijk weinig energie kost en weinig warmte afgeeft. Het instellicht kan ook gebruikt worden als continu lichtbron voor video-opnames. In de Quick Burst kan de Profoto B1 Air twintig flitsen per seconde afvuren bij een lager vermogen. Op vol vermogen duurt het twee seconde voor de flitser weer volledig is opgeladen. Er wordt ook gewerkt aan een high speed syncing, waarmee je bij hele korte sluitertijden kunt flitsen, ideaal als je buiten invullicht nodig hebt.
De Profoto B1 500 AirTTL wordt vanaf half december 2013 geleverd. De adviesprijs is € 1495,00 exclusief BTW, inclusief lader, accu en tas.


Bekijk ook deze items