terug

Printen bij een ander: Cloudprinter

Printen via internet, alsof het om je eigen printer gaat. Dat kan met de Cloudprinter van Colorplaza.

Voor wie veel grote afdrukken maakt, loont het een eigen grootformaatprinter aan te schaffen. Je moet dan wel de ruimte ervoor hebben en voorraden van papier en inkt kunnen aanhouden. Met de moderne inkjetprinters is het technisch en organisatorisch allemaal prima zelf te doen. Maar als je maar zo nu en dan een grote afdruk nodig hebt, en dan ook nog op diverse materialen, wordt het wel wat anders. Dan kun je het printen misschien maar beter uitbesteden. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, maar meestal verlies je veel controle over het proces, en misschien ook wel over je bestand.

Wolken

Colorplaza biedt daar nu een eigen oplossing voor, die net even anders werkt. Uiteraard wordt gebruikgemaakt van het internet, maar de structuur is anders. Na het aanmaken van een eigen ‘account’ voor de administratieve en financiële afhandeling, krijg je een heel grappige mogelijkheid: je voegt een printerdriver toe aan je systeem, samen met de bijbehorende printer – in het geval van Colorplaza altijd een grootformaat HP-printer – en kunt dan gewoon gaan afdrukken zonder dat je de printer zelf hebt aangeschaft.

Een van de keuzes op de internetsite is die voor de printer en de beschikbare materiaalsoorten. Elke printer heeft een IP-adres. De keuze voor het materiaal maak je pas later, bij het bevestigen van de printopdracht.

Er is een keuze uit verschillende papiersoorten en de afdruk wordt per koerier afgeleverd, bij jezelf of direct bij een klant. En hoewel het bij Colorplaza kan, zal het ook mogelijk worden printers in andere landen te gaan gebruiken, waardoor met name de levering sneller en misschien ook wel goedkoper kan worden afgehandeld.

De techniek is gebaseerd op een optie die in de HP-printerdriver zit gebakken en die het mogelijk maakt met behulp van het IP-adres van de printer, via je internetverbinding, een printer elders gewoon toe te voegen aan je lijstje printers. En er is daarbij ook voorzien van de optie je eigen administratiecode in de printerdriver in te voeren, zodat de opdracht ook daadwerkelijk op jouw naam en voor jouw rekening zal worden uitgevoerd.

De communicatie is niet geheel tweerichtingsverkeer: er is eigenlijk geen feed-back van de printer, ook de informatie over het aanwezige afdrukmateriaal en de inktstatus blijf je in de printerdriver houden. De website laat wel zien welk materiaal er in de desbetreffende printer is geladen. Wanneer je grote bestanden wilt laten afdrukken, gaat er natuurlijk wel een beetje tijd heen om al die megabytes te versturen, maar wanneer dat is gebeurd, kun je via je internetbrowser kijken hoe de stand van zaken is, een preview ophalen als PDF-bestand, en de betaling en aflevering per koerier regelen, of de afdruk zelf gaan ophalen als dat handiger is.

Hier de printerdialoog vanuit Photoshop, die er heel normaal uitziet, ook al staat de gekozen printer heel ver weg. Alleen de waarschuwing onderin, die je bij een printer die je zelf hebt staan zou gaan oplossen, blijft nu staan. Maar je hebt geleerd dat die er niet toe doet en nu eenmaal onvermijdelijk is gezien de beperkingen van de communicatie.

Regelen

De techniek van het kleurbeheer wordt geheel geregeld door de Cloudprinter; dat kan Colorplaza zijn. Je kunt wanneer je dat wilt ook helemaal zelf bepalen welke kleurinstellingen je kiest. Voor gebruikers die ook teksten printen, zijn er, doordat je eigen computer de printer aanstuurt, ook nooit lettertypeproblemen. Het systeem voorziet in de optie meer bedrijven toe te voegen aan de lijst.

Die bedrijven heten dan PSP (print service provider), en het is de bedoeling dat die ook buiten Nederland gevestigd zullen zijn; het wordt dus een internationaal systeem. Voor klanten die internationaal werken, is het dan ook handig de locatie aan de naam van de printer toe te voegen. Je ziet dan snel welke printer het handigst is om voor de aflevering van de print te worden gekozen.

Hier de laatste keuzes: met de preview in beeld kies je het materiaal dat beschikbaar is en verder zijn hier de keuzes voor de aflevering te vinden, de totaalprijs en de betaalopties.

Ook extra mogelijkheden, zoals opplakken of lamineren, zullen op korte termijn aan de mogelijkheden worden toegevoegd. En, wat denk ik ook wel erg interessant is, het ARTtrust-systeem dat HP langzaamaan introduceert, wordt ook een mogelijke optie binnen het geheel. Daarmee kan een afdruk worden gecertificeerd en traceerbaar worden door middel van een unieke code.

De rest, het installeren van de driver en het maken van de gewenste keuzes, is vooral een kwestie van de korte handleiding goed lezen en wat nummers, IP-adressen en poorten van de internetpagina met de lijst printers goed overnemen in het venster waarin je je virtuele HP-grootformaat printerinstallatie uitvoert. Verder is betaling met een creditcard of via iDeal natuurlijk een techniek waarover je moet beschikken. De prijzen zijn per vierkante meter, en daarnaast – heel slim – afhankelijk gemaakt van de inktdekking.

www.cloudprinters.com