terug

Eerste indruk Panasonic Lumix DMC-GX7

Panasonic DMC-GX7Panasonic heeft weer een nieuwe compacte systeemcamera voor het Micro Four Thirds System aangekondigd. Deze opvolger van de GX1 slaat wel een aantal nummers over en gaat Lumix DMC-GX7 heten. Het concept is grotendeels gelijk gebleven: een op een meetzoeker lijkende systeemcamera. Wel heeft Panasonic goed naar de klant geluisterd en de GX7 voorzien van een aantal interessante eigenschappen.
De Panasonic GX7 heeft in tegenstelling tot zijn voorganger wel een elektronische zoeker, daarmee komt Panasonic tegemoet aan een van de meest gehoorde opmerkingen over de camera. Om het maar gelijk goed te doen is de zoeker kantelbaar, waardoor je de camera ook makkelijk op borsthoogte kunt houden om te fotograferen. Ook het LCD achterop de camera, waarmee je uiteraard ook kunt kaderen en die als aanraakscherm is te gebruiken, is overigens kantelbaar. De zoeker van de Panasonic Lumix DMC-GX7 heeft een hoge resolutie en een 100% beelddekking. Een oogsensor kan er voor zorgen dat niet alleen automatisch tussen zoeker en scherm wordt geschakeld, maar ook dat de autofocus wordt gestart.

Aanpassing van de curve - © Bas de Meijer
Aanpassing van de curve – © Bas de Meijer
Die scherpstelling is weer sneller geworden door de uitleessnelheid van de sensor te verhogen. Nieuw is dat je bij handmatige scherpstelling gebruik kunt maken van Focus Peaking. De sensor zelf is geheel vernieuwd en moet wat beeldkwaliteit overeenkomen met de Panasonic Lumix DMC-GH3. Het is echter niet dezelfde sensor. Ten opzichte van de voorganger moet de Panasonic GX7 6dB minder ruis produceren en een 10% betere kleurweergave. Hoe je dat in de praktijk echt terugziet is de vraag. Net als bij de Olympus OM-D E-M5 kun je bij de Panasonic DMC-GX7 de curve aanpassen, je kunt zelfs meerdere curven programmeren als je dat wilt.
De Lumix GX7 is de eerste Panasonic met ingebouwde beeldstabilisatie. Daardoor kunnen ook objectieven van andere fabrikanten gestabiliseerd worden. Gebruik je een objectief van Panasonic, dan schakelt de camera automatisch over naar de optische beeldstabilisatie in het objectief. Volgens Panasonic is dat nog altijd nauwkeuriger omdat de stabilisatie per brandpunt afgestemd kan worden.
Geheel volgens de huidige trends is de Panasonic GX7 voorzien van WiFi, in dit geval met de NFC technologie, waardoor je makkelijk de camera kunt verbinden met een telefoon of tablet. De mogelijkheden voor video zijn uitgebreid. Je kunt nu Full HD 50/60p opnemen in zowel AVCHD als MP4. De enige reden dat AVCHD gebruikt wordt is omdat de televisies van Panasonic daar mee werken. Voor video-editing is MP4 echter veel handiger.
De Olympus PEN E-P5 (links) en de Panasonic Lumix DMC-GX7 gebroederlijk naast elkaar. - © Bas de Meijer
De Olympus PEN E-P5 (links) en de Panasonic Lumix DMC-GX7 gebroederlijk naast elkaar. – © Bas de Meijer
Tijdens de perspresentatie kon al even met de Panasonic Lumix GX7 gespeeld worden. De eerste indruk is goed. Wat formaat en vorm komt de camera vrij veel overeen met de Olympus PEN E-P5, die ook wat betreft prijs een naaste concurrent is. De Panasonic GX7 ligt prettig in de hand en de elektronische zoeker is fraai. Jammer genoeg ontbreekt een directe aansluiting voor een externe microfoon. De scherpstelling lijkt inderdaad weer sneller te zijn. Over de beeldstabilisatie in de camera kan nog niets gezegd worden. Evenmin over de beeldkwaliteit. Panasonic had wel grote prints gemaakt met vergelijkingen tussen onder andere de Nikon D800 en de Fujifilm X-E1. Het is echter lastig om een uitspraak te doen, als je niet weet onder welke omstandigheden de foto’s gemaakt zijn.
De Panasonic Lumix DMC-GX7 wordt zowel in een kit als een losse body geleverd. De adviesprijs voor de camera alleen is € 999,95 inclusief BTW. Met het standaard zoomobjectief is dat € 1099,95 en met de pancake € 1199,95. De Panasonic GX7 wordt leverbaar in zwart en zilver.


Bekijk ook deze items