terug

Nikon D800, de nieuwe megapixelkampioen


Nikon heeft de D800 en de D800E geïntroduceerd. In tegenstelling tot de D700 is Nikon D800 veel meer dan het kleinere broertje van de D4 (of de D3 in het geval van de D700). Hoewel veel van de techniek uit de Nikon D4 ook in de D800 zit, wijkt die laatste op een heel belangrijk punt af: de sensor. Die telt bij de D800 namelijk 36,3 miljoen effectief bruikbare pixels, ruim 20 miljoen meer dan bij de D4.
Daarmee is de D800 momenteel de fullframe kleinbeeld spiegelreflexcamera met het meeste aantal pixels. De dagen van de D3x lijken dan ook geteld en de vraag is of die camera wel een opvolger krijgt. De D800 geeft ook weer een zet in de megapixelrace, die even tot bedaren leek te zijn. Maar volgens Frank Zuidweg van Nikon Nederland gaan de fabrikanten nu weer meer pixels op een sensor zetten, met behoud van een hoge gevoeligheid. Juist het streven naar de hoogste gevoeligheid is volgens hem minder belangrijk geworden. Bovendien komt de fysieke grens in zicht. De Nikon D800 gaat richting het middenformaat, maar dan op een kleinere sensor. De doelgroep waarop Nikon zich richt met deze camera zijn dan ook den architectuur-, landschaps- en portretfotografen. Die hechten doorgaans meer waarde aan een hoge detaillering dan aan de allerhoogste gevoeligheid.
De ISO waarde loopt desalniettemin van 100-6400 en is uit te breiden van ISO 50 tot het ISO equivalent van 25.600. Vergeleken met de D3X dus twee stops gevoeliger. Het ruisniveau heeft Nikon laag weten te houden door zoveel mogelijk de ruisonderdrukking al op de sensor uit te voeren, als het signaal het minst versterkt is. Ook de EXPEED 3 processor, dezelfde als in de D4, helpt hierbij een handje. Door de processor haalt de D800 een opnamesnelheid van vier beelden per seconde. Met de optionele MB-D12 grip kan dat opgekrikt worden naar zes beelden per seconde (in DX-formaat). Vergeleken met de D4 een trage camera, maar snelheid is niet wat voor de doelgroep het belangrijkst is. Wel maakt de lage snelheid de D800 minder geschikt als backup voor fotojournalisten, die vaak de D700 daarvoor gebruikten. Opvallend is dat de beeldsnelheid niet te lijden heeft als je de ruisonderdrukking inschakelt of bijvoorbeeld D-Lighting wilt gebruiken. Bij eerdere modellen liep de maximale opnamesnelheid juist wel terug.
Autofocus
Net als de D4 werkt ook de autofocus van de D800 al bij een lichtwaarde van -2EV. Alle 51 meetvelden, waarvan 15 kruissensoren, werken al bij een aanvangsopening van f/5.6. Bij f/8 werkt de scherpstelling altijd nog met elf velden, waarvan alleen de middelste nog als kruissensor fungeert. Tussen f/5.6 en f/8 werken nog vijftien velden, waaronder negen als kruissensor. Door de autofocusknop als bij de D7000 en de D4 uit te voeren, is de automatische scherpstelling geheel te bedienen zonder dat je je oog van de zoeker af hoeft te halen.
Eveneens van de D4 afkomstig is de RGB sensor met 91.000 pixels. Die doet niet alleen dienst voor de lichtmeting, maar zorgt ook voor een continue gezichtsherkenning en is volledig met de scherpstelling geïntegreerd. Zuidweg benadrukt wel dat je pas echt van die RGB sensor met onder andere gezichtsherkenning kunt profiteren als je de automatische standen gebruikt.
Video
Ook heeft de D800 nagenoeg dezelfde mogelijkheden op het gebied van video. Video wordt dus opgenomen in Full HD bij 24, 25 of 30 bps. In 720p kunt je ook bij 60 bps filmen. Bij het filmen heb je de keuze uit de FX of DX uitsnede. Alleen de native HD-uitsnede ontbreekt. Dat zou een te grote uitsnede van de sensor zijn en dus een te grote ‘verlengingsfactor’. Voor de rest is alles vrijwel identiek, inclusief de mogelijkheid om een schone en ongecomprimeerde HDMI output naar een externe monitor of recorder te sturen. De filmopname kan ook gestart en gestopt worden vanaf de computer. Het geluid is te controleren via de VU-meter en je kunt ook een koptelefoon gebruiken. Of die aansluiting gebruiken om een extern opnameapparaat op aan te sluiten. Het diafragma wordt in live view motorgestuurd. Daarbij gebruik je niet het voorste instelwiel om het diafragma te wijzigen, maar met de twee functieknoppen voorop. Zo kun je veel kleinere stappen maken.

Behuizing
Uiterlijk lijkt de Nikon D800 nog best veel op de D700. Wel heeft de camera een groter LCD, waarvan de helderheid automatisch aan het omgevingslicht kan worden aangepast. De zoeker van de D800 heeft nu een beelddekking van 100% en heeft een indicatie voor een virtuele horizon. Die kan uiteraard ook in live view worden getoond. Bovenop de camera ontbreekt de flitser niet. Uiteraard is die geheel compatibel met het CLS systeem van Nikon. Vanwege Japanse regelgeving kon Nikon niet dezelfde accu als de D700 gebruiken. Die in de D800 heeft een iets lagere capaciteit. De accu is volgens Zuidweg ook de reden dat de D700 uit de Japanse verkooplijst is gehaald. De D800 zou volgens hem niet de opvolger van de D700 zijn.
De D800 heeft twee slots voor geheugenkaarten: CompactFlash en SD. Nikon heeft waarschijnlijk niet voor XQD gekozen, vanwege de ruimte. Voordeel van het SD-slot is dat die ook geschikt is voor Eye-Fi kaarten. Het gebrek aan ruimte is zeer waarschijnlijk ook de reden dat de D800 niet met de nieuwe compacte WT5 Wi-Fi transmitter kan werken – die je heel makkelijk op de D4 kan zetten – maar wel met de WT4 via een kabel. Fysiek wijkt de D800 niet echt af van de D700, maar is wel 100 gram lichter geworden.

Anti-aliasing
Naast de D800 komt Nikon ook met een versie zonder anti-aliasing filter: de D800E geheten. Deze camera heeft een aangepast low-pass filter, voor de rest is de D800E identiek aan de D800. Omdat de camera zoveel pixels heeft, is er minder kans op moiré – de reden dat er normaliter wel een anti-aliasing filter wordt gebruikt. Het moet resulteren in scherpere opnames, door het anti-aliasing filter wordt de scherpte namelijk minder. Mochten er wel moiré-fouten optreden, dan kan dat worden weggerekend met de meegeleverde Nikon Capture NX2.
Hands-on
Tijdens de perspresentatie hadden we de gelegenheid om de D800 en de D800E even goed te bekijken. Ermee fotograferen op een eigen geheugenkaart was echter niet toegestaan, dus de beeldkwaliteit kunnen we nog niet beoordelen. De D800 is een vrij lichte camera die desondanks wel stevig aanvoelt. De bediening voelt heel vertrouwd aan. Er zijn wat wijzigingen aan de knoppen, maar die zijn zo logisch dat je eigenlijk gelijk gewend bent. De zoeker is fraai en helder en biedt alle informatie die je nodig hebt. Scherpstellen lijkt vlot te gaan, ook bij een donkere plek, zonder dat je het hulplicht nodig hebt. De eerste indruk is dus goed. Maar we zullen de camera nog uitgebreid testen.
Prijzen
De Nikon D800 zal vanaf 22 maart 2012 te koop zijn en heeft een adviesprijs van € 2899 inclusief BTW. Dat is net zoveel als de D700 bij de introductie. Ongeveer een maand later, op 12 april, komt ook de D800E op de markt voor een adviesprijs van € 3219. De D800 zal bij iedere Nikon dealer te koop zijn, de D800E alleen bij de gespecialiseerde handelaar omdat de camera enige uitleg behoeft.

Tags: D800 Nikon

Bekijk ook deze items