terug

Nikon D4, het nieuwe vlaggenschip aangekondigd


Hoewel meer fotografen wellicht hoopten op een opvolger voor de D700, heeft Nikon eerst haar nieuwe vlaggenschip aangekondigd: de Nikon D4. De opvolger van de Nikon D3s moet de strijd aangaan met de paar maanden eerder aangekondigde Canon EOS-1D X. Nikon heeft de camera grondig onder handen genomen en lijkt in eerste instantie niet per se gericht om weer de hoogste cijfers in de specificaties te hebben, maar echt gericht op het nut voor de fotograaf. Volgens Nikon hebben ze dan ook erg goed geluisterd naar de feedback die de fotografen hebben gegeven.
Natuurlijk zijn de specificaties belangrijk en Nikon heeft daar wel degelijk een schepje bovenop gedaan. De fullframe sensor heeft nu 16,2 miljoen pixels, dat is iets meer dan bij de D3s. Daarmee heeft Nikon een mooie balans gevonden tussen het aantal pixels dat handig is voor grote publicaties of uitsneden en de bestandsgrootte. De gevoeligheid van de CMOS is standaard ISO 100-12800 en is uit te breiden tot het equivalent van ISO 50-204.800; zowel aan de boven- als aan de onderkant een stop extra dus ten opzichte van de D3S. Met 11 beelden per seconde (met vergrendeling van belichting en autofocus) is de Nikon D4 ook net iets sneller geworden.
De hogere beeldsnelheid is – naast de nieuwe EXPEED 3 processor – mede bereikt door een heel nieuw spiegelhuis. Waar voorheen een motor alles bediende, worden sluiter, diafragma en spiegel door ieder een eigen motor aangestuurd. Dat levert niet alleen meer snelheid op, maar vooral ook een lager stroomverbruik bij liveview en video. In de silent mode blijft de sluiter open en de spiegel omhoog, terwijl je 24 beelden per seconde kunt halen. Weliswaar in 1920×1080 pixels. Het is eigenlijk filmen, maar dan met iedere beeld als een apart bestand opgeslagen.
De autofocussensor is in weze niet veranderd, maar de achterliggende techniek wel. Het moet tot 20% sneller zijn en bij nog minder licht werken. Nikon geeft een waarde van -2 EV op, dat is ongeveer maanlicht. Net als bij Canon, draait het scherpstelpunt mee als je de camera van horizontale naar verticale positie brengt. Het kiezen van de scherpstelpunten kan nu met twee subselectoren – eentje voor de horizontale stand en eentje voor de verticale stand van de camera. Dat kennen we eveneens van Canon. Voor de gebruiker van teleconverters is het prettig om te weten dat negen kruissensoren werken vanaf F8, waardoor je ook een AF-S 200-400 f/4 kunt gebruiken met een 2.0 converter, inclusief behoud van de autofocus.
Ook de lichtmeting is vernieuwd met een 91000 pixel RGB sensor. Tijdens de presentatie merkte Roeland Koene van NPS fijntjes op dat dat meer is dan de eerste digitale camera’s als beeldsensor hadden. Dankzij de nieuwe lichtmeting werkt de gezichtsherkenning veel beter en ben je niet per se aangewezen op liveview.
Wat filmen betreft heeft Nikon een reuzensprong gemaakt. De D4 kan nu (eindelijk) in Full HD opnemen met 24, 25 of 30 bps. In 720p is ook nog 50 en 60 bps mogelijk. Als compressie wordt de H.264/MPEG4 AVC – B frame compressie gebruikt. Bijzonder is dat de Nikon D4 een volledig schoon ongecomprimeerd HDMI beeld kan versturen. Je hebt dan echt alleen het videobeeld, zonder alle iconen en aanduidingen die je op het LCD wel ziet. Nikon maakt daar dan ook handig gebruik van om meer informatie te kunnen tonen, zoals het geluidsniveau. Je kunt het geluid nu ook zelf controleren, omdat de D4 een uitgang heeft voor een koptelefoon. Naast de FX en DX uitsnede, heb je bij het filmen ook een extra uitsnede, dat is dan 1920×1080 pixels in het midden van de sensor – en dus een kleine beeldhoek – en heb je het voordeel dat je geen last hebt van moiré.
Het LCD is ook weer verbeterd en heeft een sensor voor het omgevingslicht. De helderheid en contrast van het LCD kan zo automatisch worden aangepast. Omdat het LCD toch een onbetrouwbaar instrument is om de belichten en kleur te controleren, is dat op zich niet verkeerd bedacht. Op Nikon D4 zijn de knoppen verlicht, wat erg handig is als je in het donker moet fotograferen. Nikon heeft de hele lay-out van de knoppen grondig onder handen genomen. Zo is de knop om te schakelen tussen verschillende autofocusstanden achterop de camera verdwenen en is de A/M/S knop aan de voorzijde vervangen door een versie die ook op een D7000 zit.

Sowieso valt de andere vormgeving van de camera direct op. Het prismahuis torent minder hoog boven de camera uit. De verticale handgreep is net wat dikker geworden voor een betere handligging. Eindelijk heeft Nikon de knoppen voor de verticale en horizontale stand beter gespiegeld, zodat je niet steeds hoeft te zoeken als je de camera draait. Nikon heeft nog meer subtiele wijzingen in de bediening aangebracht. Volgens Koene van NPS vooral door het commentaar van de fotografen.
Een belangrijke verbetering is te vinden in de connectiviteit. De Nikon D4 heeft een ingebouwde 100Base-T ethernetaansluiting, helaas geen ingebouwde GPS. Tegelijk met de D4 is er ook een nieuwe WiFi transmitter, de WFT-5. Met de netwerkaansluitingen kun je ook in de browser de camera bedienen en Nikon komt eveneens met een app voor de iPad en iPhone om de D4 op afstand te kunnen bedienen. Door meerdere vensters in de browser te openen, kun je tegelijk met meerdere camera’s werken. Via de WFT-5 kun je in totaal 10 camera’s tegelijk af laten gaan, de transmitter gedraagt zich dan als een soort PocketWizard.
Erg handig voor fotojournalisten is dat je een vrij complete IPTC direct in de camera kunt invoeren. Dat kan door alles op de camera in te tikken – een vrij tijdrovende klus – of door een bestand op de geheugenkaart te zetten. Koene wist nog niet te zeggen of je de IPTC ook via USB of internet naar de camera kon sturen. In ieder geval maakt het maken van een caption van de foto een stuk makkelijker.

Tot slot is Nikon met de D4 de eerste fabrikant die een camera met een XQD slot heeft, naast de gebruikelijke CompactFlash. Deze nieuwe standaard van de CompactFlash Association maakt grotere schrijfsnelheden mogelijk. De camera blijft echter de bottleneck.
De Nikon D4 heeft een nieuwe type accu, de EN-EL18, die vreemd genoeg een net wat lagere capaciteit heeft dan de accu van de D3s (nu 10.8V/2000mAh, was 11,1V/2500mAh). Wellicht vervelender is dat de accu van de D3s en de D4 niet uitwisselbaar zijn, wat lastig kan zijn als je met beide types werkt.
Tijdens de perspresentatie hadden we ook de mogelijkheid om een preview van de Nikon D4 te krijgen. Het eerste wat opvalt is dat de Nikon D4 erg licht lijkt ten opzichte van zijn voorganger, hoewel het verschil volgens de specificaties gering zijn. De camera ligt erg prettig in de hand en de verticale grip is een duidelijke verbetering. Je merkt ook dat de knoppen voor landschap- en portretstand nu beter zijn gespiegeld. De zoeker is zoals de D3s erg fraai. Over de beeldkwaliteit was tijdens de hands-on niets te zeggen, omdat het nog slechts pre-productiemodellen zijn. De verwachtingen zijn, gezien de reputatie met de D3s, hooggespannen.
Vanaf 19 februari 2012 moet de D4 te koop zijn. De adviesprijs is € 5929,00 inclusief BTW. Dat is meer dan de D3s bij de introductie kostte, maar beduidend minder dan de prijs waar Canon aan denkt met de EOS-1D X. Zodra er testmodellen beschikbaar zijn, zullen we uiteraard de nieuwe Nikon D4 aan de tand voelen.

Tags: D4 Nikon

Bekijk ook deze items