terug

Preview Panasonic GH4 en twee nieuwe lenzen

Panasonic was op de Professional Imaging aanwezig met een paar splinternieuwe producten. Naast de Panasonic GH4, het nieuwe topmodel in M43, kon iedereen ook kennis maken met de Leica DG Summilux 15 mm F1.7 Asph. en de Leica Nocticron 42,5 mm F1.2.
GH4
De Panasonic GH4 lijkt als twee druppels water op de GH3, en kan zelfs gebruik maken van dezelfde batterijgrip. Aan de buitenzijde zijn maar een aantal kleine details gewijzigd.  Onderhuids is er wel sprake van grote verschillen. Zo heeft de GH4 nu –eindelijk- een 2,4 Mp electronische zoeker. De Sony A7 en Olympus E-M1 beschikten hier al over. De hogere resolutie geeft niet alleen een veel mooier zoekerbeeld, maar maakt handmatig scherpstellen een stuk gemakkelijker. Het andere grote nieuws is dat de GH4 video kan schieten in 4K en daarmee helemaal klaar is voor de toekomst. In combinatie met een speciale grip kan dat zelfs in 4:2:2. De kwaliteit van de video-output moet daarmee op een nog hoger plan komen dan bij de GH3 het geval was. Verder schijnen zowel de autofocus als de sensor verbeterd te zijn ten opzichte van de GH3. De software van de GH4 op de Professional Imaging was nog niet helemaal af, dus de verbeterde autofocus tracking konden we nog niet testen.
Panasonic LEICA 15 mm f_1.7
De Leica Summilux 15 mm F1.7 Asph is een compact maar hoogwaardig licht groothoekig objectief voor met name de GM1. De afmetingen en afwerking van de lens sluiten mooi aan bij deze kleine M43 camera. De Summilux is echter natuurlijk ook op andere M43 modellen te gebruiken. Bijzonder aan de 15 mm. is dat hij over een aparte diafragmaring beschikt. Liefhebbers van handmatig instellen kunnen hierdoor makkelijker  werken met camera’s zoals de GM1, die niet over twee instelwielen beschikt. Op de diafragmaring van de GM1 zit ook een A-stand. Wanneer er gewerkt wordt in de S-stand op de camera, met sluitertijdvoorkeuze, dan kan de sluitertijd op de camera worden ingesteld, en het diafragma in de A-stand automatisch worden geregeld, of door de fotograaf handmatig worden ingesteld. Een mooi systeem dat wel op meer objectieven mag worden toegepast. De 15 mm is 58×36 mm groot en weegt 115 gram.
leica-dg-nocticron-42-5mm-f1-2-asph-power-ois-lens-from-panasonic-01-960x640
De Leica Nocticron 42,5 mm F1.2 Asph. OIS is voor M43 normen een stevige lens. Met een lengte van 77 mm, een diameter van 74 mm en een gewicht van 425 gram is hij groter en zwaarder dan bijvoorbeeld de 12-35 mm F2.8 zoomlens. Uit het ontwerp- 14 lenselementen in 11 groepen, waarvan 4 elementen van bijzonder glas- blijkt ook dat er kosten noch moeite gespaard is om van de Nocticron iets heel bijzonders te maken. Het is de meest lichtsterke autofocus lens binnen het M43 systeem, en is vanwege die hoge lichtsterkte en de fraaie onscherpte die daardoor verkregen kan worden in de achtergrond, bij uitstek een fraaie lens voor portretfotografen. De lens beschikt ook over Panasonics O.I.S. beeldstabilisatie. Dat is niet alleen fijn als er zelfs voor deze ‘licht-reus’ nog te weinig licht is, maar ook voor het maken van video met de Nocticron.
— Meer lezen over de GH4 camera, klik hier!
 


Bekijk ook deze items