terug

Preview Canon EOS M, de compacte systeemcamera van Canon

Canon viert het 25-jarig bestaan van het EOS systeem met de langverwachte compacte systeemcamera. De EOS M, zoals het nieuwe camerasysteem gaat heten, is het antwoord van Canon op de compacte systeemcamera’s van de concurrentie. Zoals de naam al aangeeft is de Canon EOS M gebouwd rond het EOS systeem, daarmee wijkt het duidelijk af van bijvoorbeeld de Nikon 1.
Dat de Canon EOS M in het EOS-systeem past, betekent niet dat alles naadloos uitwisselbaar is. De compacte systeemcamera heeft namelijk een andere vatting dan de gewone reflexcamera’s, de EF M-vatting. Het is daarmee de derde vatting die Canon voert bij de systeemcamera’s, naast de EF voor fullframe camera’s en de EF-S vatting voor de APS-C sensor. De nieuwe vatting is logisch, want de afstand tussen objectief en sensor is veel kleiner dan bij een spiegelreflexcamera. Om precies te zijn meet die bij de Canon EOS-M 18 mm, tegen 44 mm bij een gewone spiegelreflexcamera.
Weinig verrassingen
De nieuwe Canon EOS M biedt op zich weinig verrassingen. Met de introductie van de Canon EOS 650D werd al duidelijk wat ons te verwachten stond. De Canon EOS M heeft dan ook dezelfde sensor als in de EOS 650D en telt dus achttien miljoen pixels. Op de CMOS is de hybrid AF ingebouwd, waarmee op de sensor kan worden scherpgesteld op een van de 31 velden. Het ISO bereik loopt standaard van ISO 100-12800.
De Canon EOS M is duidelijk bedoeld voor de consument. Dat de camera geen optische of elektronische zoeker heeft is dan ook logisch. Het betekent niet dat er in de toekomst geen andere compacte systeemcamera van Canon kan komen die wel een zoeker heeft. Canon Nederland kan echter niet aangeven of een dergelijk model ook komt.
De bediening van de Canon EOS M is eenvoudig gehouden. Het aantal knoppen is zeer beperkt, de EOS M heeft 35% minder knoppen dan de EOS 650D. Of dat een positief is, is een persoonlijk. Het 7,7 cm grote LCD speelt dus een belangrijke rol bij de bediening. Net als de EOS 650D heeft de Canon EOS M een touchscreen. Met dat aanraakscherm kan snel door het menu worden gebladerd en kun je ook op een bepaald punt scherpstellen. Allemaal geen nieuwigheden.
Accessoires
Canon benadrukt dat alle accessoires van het EOS systeem ook op de EOS M zijn te gebruiken, al dan niet met een adapter. Tegelijk met de EOS M heeft Canon ook een aantal nieuwe accessoires aangekondigd. Met de Mount adapter EOS-EF M kun je de gewone objectieven met een EF-vatting op de Canon EOS M gebruiken. Een van de grote voordelen van de camera, het compacte formaat, gaat daarmee uiteraard wel wat verloren. Aardig is wel dat de adapter voorzien is van een statiefbevestiging, die je ook kunt verwijderen. Ook de nieuwe 40mm pancake kan alleen met de adapter worden gebruikt, dat is op zich wel opmerkelijk. Voor het EOS M systeem brengt Canon ook een EF-M 22mm f/2 STM uit. Eveneens een mooi compact objectief. Daarnaast is er een standaard kitlens, de EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.
Interessant is de flitser, de Speedlite 90EX met een richtgetal van negen. De bediening van de flitser gaat geheel via het cameramenu en de Canon Speedlite 90EX kan ook als master gebruikt worden met andere flitsers van Canon. Dat zou dus betekenen dat de flitser ook op andere camera’s van Canon als master kan dienen. Of dat ook echt mogelijk is, kon Canon Nederland niet bevestigen. Maar dat gaan we uiteraard in de praktijk testen.
Eerste indruk Canon EOS M
Tijdens de persconferentie konden we even een pre-productiemodel uitproberen. De eerste indruk van de Canon EOS M is aardig. Het is een mooi stevig gebouwde compacte camera. Met zo weinig knoppen is het even zoeken hoe de camera werkt, maar dat gaat uiteindelijk erg intuïtief. Het menu lijkt wat beperkter dan bij de EOS reflexcamera’s. Dat is geen nadeel, de doelgroep zit toch niet te wachten op al die instellingen en het maakt de camera wel zo eenvoudig. Het LCD geeft een mooi beeld en moet een goede simulatie van de belichting geven. Dat blijft een zwak punt, want bij verschillende lichtomstandigheden zal het LCD een meer of mindere afwijking geven. Opvallend is dat de beeldstijlen wat verstopt zitten in het menu. De reflexcamera’s van Canon hebben tegenwoordig juist een snelle toegang tot de beeldstijlen. Waarschijnlijk zullen de meeste consumenten niet direct met de beeldstijlen werken. Wel met allerlei creatieve filters, waarmee de Canon EOS M ook is uitgerust.
De Canon EOS M kent alle bekende belichtingsprogramma’s die je via een menu moet kiezen. De enige stand die je met een knop direct kunt kiezen is of je wilt filmen of fotograferen. Waarbij je bij die laatste kunt kiezen tussen gewoon fotograferen of een geavanceerde volautomatische stand. In de gewone fotostand kun je ook in RAW fotograferen. De eerste indruk van de scherpstelling is redelijk. Echt overtuigend snel is de de Canon EOS M niet, maar dat kan ook omdat het nog een pre-productiemodel is. Hoewel ik niet verwacht dat de uiteindelijke modellen veel sneller zullen zijn. Hoewel de Canon EOS M geen spiegel heeft, is de camera ook niet echt stil. Dat komt omdat er ook een mechanische sluiter in de camera zit.
Al met al is de eerste indruk van de Canon EOS M positief. Er is duidelijk voor een doelgroep gekozen en dat verklaart veel keuzes. De Canon EOS M wordt vanaf begin oktober leverbaar in vier kleuren: zwart, wit, zilver en rood. Voorlopig is de Canon EOS M alleen als kit leverbaar. De goedkoopste set, met een 18-55 mm objectief en de flitser, heeft een adviesprijs van € 849,00 inclusief BTW. Met beide objectieven en flitser kost de Canon EOS M € 1049,00 inclusief BTW. De Speedlite 90EX gaat € 130,00 kosten.


Bekijk ook deze items