terug

Preview: Canon EOS 5D Mark III laat goede eerste indruk achter


Dat de Canon EOS 5D Mark III niet alleen op papier een erg interessante camera is voor een grote groep fotografen, bleek uit de persbijeenkomst die werd gehouden naar aanleiding van de introductie. Tijdens de bijeenkomst konden we even een preproductiemodel van de 5D Mark III uitproberen voor een eerste indruk. Een kans die we uiteraard niet links laten liggen.
Meer dan ooit is de nieuwste EOS 5D een camera die universeel inzetbaar is. Dat blijkt niet alleen uit de specificaties. Voor de Mark III heeft Canon goed gekeken naar de andere EOS-modellen en de juiste zaken overgenomen. Zoals de autofocus van de EOS-1D X en de lichtmeting uit de EOS 7D. Zeker de nieuwe autofocus is een grote vooruitgang ten opzichte van de EOS 5D Mark II. Met 61 velden kun je vrij nauwkeurig het gewenste punt vinden. De velden zijn wel, net als bij de EOS-1D X, dichtbij het centrum van het zoekerbeeld gepositioneerd. Wil je echt aan de rand van het beeld scherpstellen, dan zul je toch je camera even moeten draaien. De grote winst is echter de scherpstelsnelheid, die is echt een stuk beter dan bij de EOS 5D Mark II. De autofocus is wel iets minder geavanceerd als bij de EOS-1D X, die een eigen processor heeft voor de autofocus en lichtmeting. Daardoor kunnen onderwerpen bij de EOS 5D Mark III niet gevolgd worden op basis van gezichtsdetectie of kleur. Het zal voor de meeste fotografen niet zoveel uitmaken, de camera zal niet zo snel door de echte sportfotograaf worden aangeschaft.
In de niet al te lichte ruimte van de persbijeenkomst werkte de autofocus in ieder geval zeer vlot, dat is een duidelijke vooruitgang. Prettig is ook dat de buffer groter is geworden. Maar het is wel zaak om een snelle geheugenkaart te gebruiken. In een van de modellen zat een tragere SD-kaart en dat merkte je gelijk. Ook dit zal voor een deel van de gebruikers geen enkele rol spelen.
Een fijne functie is de stille stand. Die werkt niet alleen bij enkelbeeld, maar ook bij continu opnames. De beeldsnelheid loopt dan terug tot drie beelden per seconde, omdat de spiegel langzamer en dus zachter naar beneden gaat. De camera wordt er wel lekker stil van. Ik kan heel veel situaties bedenken waarbij dit zinvol is. Erg goed van Canon dus.
De EOS 5D Mark III is iets zwaarder dan de voorganger, die overigens voorlopig nog even leverbaar blijft, maar voelt wel goed aan. De handligging is goed en door het rubber op de plek waar je handpalm valt, heb je de camera ook goed vast. Met de camera voor je oog kun je de meeste functies gelijk bedienen, wat snel werken makkelijker maakt.
Positief ben ik ook over de zoeker. Die heeft nu eindelijk een beelddekking van 100%, wat ik voor een professionele camera toch wel erg belangrijk vind. Hoewel je meer dan genoeg pixels hebt voor een uitsnede, wil ik graag precies weten wat ik fotografeer. De zoeker zelf is ook helder genoeg en biedt veel informatie. Er kan ook allerlei informatie op het matglas worden geprojecteerd. Daarbij wordt dezelfde techniek gebruikt als bij de EOS 7D. Zinvol is dat je een waarschuwing in de zoeker kunt krijgen als je bijvoorbeeld de witbalans hebt bijgesteld of als je de spotmeter gebruikt. Je ziet overigens niet meer dan een gevarendriehoek met een uitroepteken, maar je weet in ieder geval dat je iets speciaals gedaan hebt. Het matglas is overigens niet meer te verwisselen.
Het menu heeft nu dezelfde opbouw als de EOS-1D X en is erg uitgebreid. Dat betekent dat je een hoop moet bladeren. Ieder tabblad kent weer meerdere subtabladen en je kunt, voor zover ik heb kunnen ontdekken, helaas niet direct van het ene tabblad naar het andere gaan, zonder alle subtabs te hoeven doorlopen. De indeling is verder helder en erg zinvol lijkt mij het menu voor de autofocus. Daar krijg je gewoon enkele cases aangeboden met de daarbijbehorende instellingen voor de scherpstelling. Je kunt die overigens gewoon naar smaak aanpassen. Het maakt het schakelen tussen de verschillende instellingen voor de diverse situatie een stuk overzichtelijker en makkelijker.
Voor veel fotografen zal de andere indeling van de knoppen even wennen zijn. Zo zit de hoofdschakelaar om de camera aan te zetten nu links boven. En op de plaats van de menuknop zit nu de Creative Photo knop. Dat is op zich een interessante knop, want je kunt zo heel snel bij de beeldstijlen, de belichtingsinstellingen en de HDR functie komen. Zelf ben ik geen liefhebber van HDR, maar het resultaat valt me tot nu toe niet tegen. Het ziet er niet heel overdreven uit, al zag ik ook al diverse effecten die je aan de HDR foto kunt toevoegen. Voor mij hoeft dat niet zozeer. Als je foto’s bekijkt, kun je met de Creative Photo knop direct twee foto’s met elkaar vergelijken. Misschien wel de handigste toepassing.

ISO 12800 - Foto: © Brent Stirton
Want hoewel je meestal de foto’s op de computer bewerkt, zul je ook vaak onderweg al een keuze moeten maken. Of kijken welke foto een betere belichting of scherpte heeft. Dat gaat nu razendsnel en je kunt foto’s ook een waardering geven. Of die sterren ook in Adobe Lightroom en dergelijke worden overgenomen, kon Canon niet bevestigen, maar ze vermoeden van wel. De raw bestanden kunnen ook in de camera worden bewerkt en eventueel op een andere kaart worden weggeschreven.
Omdat de exemplaren bij de persbijeenkomst nog zogenaamde beta-samples zijn, kan er nog geen uitspraak worden gedaan over de beeldkwaliteit. Canon zegt bewust voor slechts weinig meer pixels te hebben gekozen, omdat ze vooral wilden richten op een hoge kwaliteit en een hogere beeldsnelheid. Het is dus nog even wachten tot de echte testexemplaren beschikbaar zijn. In de perskit zaten in ieder geval enkele testopnames, gemaakt door Brent Stirton, die hier in hoge resolutie te bekijken zijn. Meer dan een indruk is het niet, er kan nog veel worden aangepast in de firmware en je hebt weinig zicht op hoe de foto’s zijn gemaakt.
De Canon EOS 5D Mark III laat in ieder geval een prettige eerste indruk achter. Een uitgebreide test zal moeten uitwijzen of de camera die indruk vast kan blijven houden.
[update 27 maart 2012]: De review van de Canon EOS 5D Mark III is nu online te lezen.

Tags: Canon EOS

Bekijk ook deze items