terug

Positieve energie

2zwart_witWat zullen ze morgen weer lekker aan het werk gaan, de fotografen die de afgelopen dagen op het congres waren van het Master Photographers Network. Het kan niet anders dan dat ze geïnspireerd het hotel in Wageningen hebben verlaten. Neem de eerste spreker: de Belg Tom Museeuw. Hij had een enthousiast betoog over kinderfotografie en spelen met bestaande licht. Ook al fotografeer je geen kinderen, dan nog kon je wat met zijn verhaal. Hij riep de fotografen op om vooral te investeren in eigen werk. Juist door te experimenteren kun je nieuwe wegen inslaan, je blijven ontwikkelen en tot grotere hoogte komen.
De Engelse Bella West is misschien klein van stuk, maar zij weet op een meesterlijke manier te schilderen met natuurlijk licht. Zij vertelde wat haar grootste marketingtool is: ‘Ik stuur mensen met een mooie afdruk in een lijst naar huis. Die hangen ze aan de muur, dat is mijn visitekaartje.’ Groot gelijk heeft ze in dit digitale tijdperk. Want ook de laatste schakel kan de zwakste zijn. Je moet er als fotograaf toch niet aan denken dat jou met zorg gemaakte foto door de printmachine van de Hema wordt gehaald, en in een goedkope niet passende lijst van de Action aan de muurt komt te hangen? Regel het zelf, hou ook het laatste stuk van het proces in eigen handen is een waarde volle tip.
Het eigenzinnige Zwitserse duo Karine Welter en Oliver Rust liet zien waar zij denken dat het naartoe gaat; bewegende foto’s. Filmpjes opgebouwd uit wel 800 beelden, maar ook echte film. Ook zij hadden een tip: ‘Ga zelf eens voor de camera staat om te ervaren wat het met je doet.’ Opvallend was dat dit duo redelijk veel producties alleen voor de naam in de magazines zegt te maken. ‘Je moet er eerst voor zorgen dat je naam in de magazines komt en dan hopen dat ze naar jou toekomen met een opdracht.’ Ook gaven zij de tip aan fotografen om zich vooral op Tumblr te begeven, volgens hen gaat het daar helemaal naartoe.
De tweede dag opende Gerhard Nel met een gepassioneerd betoog over zijn fotografie. ‘Ik hoef de mensen hier de techniek niet uit te leggen. Ik hoop ze alleen maar te inspireren.’ Volgens Nel moeten Nederlandse fotografen vooral nog harder werken. En dan niet in  de zin dat ze meer uren moeten maken, maar ze moeten veel meer foto’s maken op bijvoorbeeld een bruiloft. Niet op het schermpje achterop kijken, blijven schieten, er gebeurd altijd wel iets. ‘Ik kom na een normale bruiloft met zeker 6.000 beelden thuis. En pak dan vooral emotie, details zijn leuk, maar daar gaat het niet om. ‘Vertel het verhaal’.
Violina Jeliazkova nam de fotografen ten slotte mee in de wereld van High End beeldbewerking. Op deze manier kwam echt het hele scala aan de orde. Begon het met kinderen zo natuurlijk mogelijk met natuurlijk licht op de foto zetten, het eindigde met de prachtigste montages en surrealistische beelden.
Een mooi voorbeeld van wat de MPN voor de fotograaf kan doen is denk ik wel het voorbeeld van Ernesta Verburg Photography. Vorig jaar ging de fotografe, die zich vooral richt op paardenfotografie, op voor haar brons, maar werd niet toegelaten. In een jaar tijd hielpen de leden van de MPN haar bijna letterlijk in het zadel. Zo goed zelfs dat ze dit jaar de prijs kreeg voor de ‘Beste Portfolio’ en haar brons behaalde. En of de rest nu bang is dat Ernesta hen voor de voeten gaat lopen? Nee in tegendeel, ze zijn met z’n allen trots op haar resultaat en zien het als een resultaat van de hele club. That’s the spirit!

Tags: MPN

Bekijk ook dit item