terug

Portretfotograaf Filip Naudts

De laatste jaren is Vlaming Filip Naudts (1968) uitgegroeid van autonoom kunstenaar tot een van de meest gevraagde portretfotografen van België. De meeste BV’s (Bekende Vlamingen) zijn al eens door hem gefotografeerd. Binnenkort verschijnt een boek met twintig jaar verzameld werk, 20 jaar GUARDA LA FOTOGRAFIA, waarin vrouwelijk naakt en humor een opmerkelijke rol spelen.
“Eigenlijk ben ik helemaal geen portretfotograaf”, lacht Naudts. “Portretten zijn voor mij foto’s van mensen zoals ze zijn. Ik zet mijn modellen altijd op een andere manier neer, creëer mijn eigen werkelijkheid. Mensenfotograaf is misschien een betere omschrijving van wat ik doe.” En dan heeft Naudts ook nog een voorkeur voor bekende Vlamingen. Hij fotografeert ze bijna per dozijn, tenminste zo lijkt het als je zijn portfolio bekijkt. Goedele Liekens, Herman Brusselmans en Raymond van het Groenewoud bezochten al eens zijn studio. ”Ik werk graag met bekende koppen. Het levert me ook meer exposure op.
Als special feature bij zijn nieuw uit te komen boek heeft Naudts een leuke stunt bedacht. Charlotte Leysen, presentatrice van kinderprogramma’s op Ketnet, is door Naudts nogal naakt gefotografeerd in zijn studio. Trots laat hij laat drie varianten van de shoot zien. De foto’s zien er gewaagd uit, vooral voor een kinderpresentatrice. “Deze foto’s mogen nooit worden gepubliceerd”, stelt Naudts. “Een ervan komt als canvasprint bij een speciale editie van het boek, en ik ga de foto op een speciale manier laten zien in mijn galerie. Misschien wel in een stemhokje of zoiets, daar ga ik nog iets leuks op bedenken. Ik hoop dat het een heleboel publiciteit gaat opleveren voor het boek”, vertelt hij licht glunderend.