terug

Portfolio Jeroen Toirkens; Rondtrekken

Oleg, Nenets Autonome Okrug, Russische Federatie, 2005 © Jeroen Toirkens

Na twaalf jaar stug doorwerken is Jeroen Toirkens bezig zijn nomadenproject af te ronden. Nog één reis en dan komt er een boek. Nu is er al een tentoonstelling bij Noorderlicht. In P/f nummer 7 (begin september in de kiosk) een portfolio.
Toirkens (1971) ging voor Nomadslife in 1999 voor het eerst op stap, naar de Yörük, een herdersvolk in Zuid-Turkije. Sindsdien bezocht hij onder meer Groenland, Lapland, Siberië, Mongolië, Kirgizië en Marokko.
“Nomadisch leven is de oudste vorm van bestaan,” schrijft Toirkens op zijn website. “Inmiddels is onze aarde overbevolkt en bezaaid met steden en snelwegen. Toch lukt het deze mensen om vast te houden aan hun eeuwenoude leefwijzen.”
Het project is intussen aan afronding toe. Eind september gaat Toirkens met Jelle Brandt Corstius naar Alaska om de traditionele walvisvangst in de Beringstraat vast te leggen. Daarna volgt de afronding in een boek dat volgend jaar maart verschijnt bij Lannoo. De publicatie gaat gepaard met een tentoonstelling in Gemak in Den Haag, omlijst met lezingen en debatten.
Een keus uit het werk tot nu toe is dit najaar te zien bij Noorderlicht, zowel tijdens het festival in Leeuwarden als de galerie in Groningen. Toirkens geeft op zondag 5 september een rondleiding tijdens het openingsweekend van Noorderlicht ( www.noorderlicht.com )
Voorinschrijven voor het boek Nomadslife kan via www.nomadslife.com