terug

Popel Coumou winnaar Mercure Cultuurprijs 2012

Vlnr: Tweede prijswinnaar Erik Klein Wolterink, Derde prijswinnaars Jessica van der Burg (duo OLDENGARMVANDERBURG), Hoofdprijswinnaar Popel Coumou, Presentator Harm Edens, Petra Oldengarm (duo OLDENGARMVANDERBURG) – Foto: Christiaan Krop
De jury van de Mercure Cultuurprijs 2012 heeft het werk van Popel Coumou unaniem tot winnaar uitgeroepen. De inzending van Coumou wordt door de jury geroemd om “haar eigenheid, haar speciale manier van werken, waarbij de collagetechniek centraal staat.” Volgens het juryrapport is het concept van Coumou technisch heel sterk en past het werk uitstekend in een hotelomgeving. Coumou wil met haar concept de bezoekers van de hotels laten ontspannen en genieten en tegelijk prikkelen om dingen te ontdekken. Als prijs mag Coumou het werk nu gaan produceren voor de hotelketen. Daarnaast krijgt ze een reis voor twee personen naar Boedapest aangeboden.
Met de prijs wil de hotelketen Mercure kunst en cultuur in Nederland steunen. Ieder jaar wordt een andere discipline gekozen, zo won in 2011 een ontwerp van een tafel de hoofdprijs. Dit jaar is gekozen voor fotografie en fotografen werden opgeroepen om een fotoconcept in te sturen dat past in een hotel.De opdracht bestond uit twee delen: een fotoserie rond het thema ‘hotel’ én een voorstel voor een passende presentatievorm. Uit de inzendingen zijn drie fotografen genomineerd: Erik Klein Wolterink, het fotografenduo OLDENGARMVANDERBURG (Petra Oldengarm en Jessica van der Burg) en Popel Coumou. Zij kregen een budget om het idee uit te werken tot een prototype, waarna de jury bepaalde wie de winnaar werd. De jury bestond uit Caro van Eekelen (managing director Accor Hotels Nederland), Carli Hermès (fotograaf), Charlotte van Lingen (Kunsthal Rotterdam), Iebele van der Meulen (LINDA), Caroline O’Breen (Seelevel Gallery), Wim van Sinderen (Fotomuseum Den Haag), Ranti Tjan (sundaymorning@ekwc) en Gerrit Uittenbogaard (Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst). De tweede prijs is gewonnen door Erik Klein Wolterink, de derde prijs is voor OLDENGARMVANDERBURG.