terug

Expositie: Plaatsen van herinnering

Wijnanda Deroo maakte internationaal naam met haar intrigerende, verlaten foto’s van interieurs. In opdracht van Het Noordbrabants Museum, en in samenwerking met gastconservator Frans Bevers, maakte Deroo een nieuwe serie interieurportretten. Vijfentwintig raadselachtige ruimtes in Nederland worden nu op groot fotoformaat getoond in de expositie Plaatsen van herinnering.

2013MB_Complex1_Carrousel Tekstpagina
Munitiedepot Den Oever (bunker), Wijnanda Deroo, 2014

Gelaagdheid in beeld

Een oude boerderij is ingericht als atelier, een school als woonhuis/werkplaats, een watertoren als café en rommelwinkel. Wijnanda Deroo (Zeist 1955) fotografeerde ruimtes in Nederland die een nieuwe functie kregen. De gebruiker heeft de plek ingericht en zich eigen gemaakt, maar de oude bestemming schemert nog tussen de spullen door. Juist die gelaagdheid heeft Deroo in beeld willen vangen. Ze laat zien wat de gebruiker doet met de ruimte zonder de persoon zelf in beeld te brengen. Daarbij toont ze de atmosfeer puur zoals ze die aantrof, zonder enscenering of photoshop.

Café Eindhoven, Wijnanda Deroo, 2014
Café Eindhoven, Wijnanda Deroo, 2014

Indringende stilte

Een kast met prullen, persoonlijke foto’s aan de muur, papieren op de vloer: ze roepen vragen op zowel als verwondering. Wat is dit voor een ruimte? Van wie is het en wat gebeurt hier? Er spreekt leven uit de interieurs, maar door het ontbreken van mensen hangt er ook een indringende stilte. Deroo lijkt met haar foto’s de ziel of de essentie van de ruimte te onderzoeken. Of zoals the New York Times schreef: Deroo’s foto’s hebben een nieuwsgierig rondneuzende kwaliteit.

Plan uw bezoek!

Klik hier voor informatie over toegangsprijzen, openingstijden en route. Informatie over het boeken van een rondleiding door onze wisseltentoonstellingen treft u hier.