terug

Pim Ras wint Zilveren Camera

Categorie Binnenlands Nieuws Series Foto uit een serie over de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn, met de pleger van de aanslag Karst Tates op de voorgrond en de Koninklijke familie op de achtergrond . © Pim Ras

De foto van Pim Ras, over de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn, met de pleger van de aanslag Karst Tates gewond in zijn auto, heeft de Zilveren Camera 2009 gewonnen.

De Zilveren Camera 2009 is zondagmiddag 24 januari uitgereikt. De winnende foto is afkomstig uit een serie die Ras maakte over de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn. Volgens de jury vertelt deze foto het best het verhaal van die dag. De bloedende Karts Tates, dader van de aanslag, is te zien met op de achtergrond de bus met onthutst kijkende leden van de Koninklijke familie.

De prijs Fotoverhaal van het Jaar 2009 ging naar Emilie Hudig voor haar boek Controle | In Control. De Canon-prijs voor jong talent is uitgereikt aan Ruben Joachim Terlou.

Ook in P/f

In P/f nummer 1-2010 worden uit het grote aantal prijswinnaars van de Zilveren Camera een klein aantal losse foto’s en enkele series getoond. Deels op basis van actuele urgentie, deels op basis van een voorkeur voor verhalen die op een bijzondere manier zijn gefotografeerd.

Fotoverhaal

De prijs Fotojournalist van het Jaar is vervangen door die van Fotoverhaal van het Jaar. Emilie Hudig valt de eer te beurt om als eerste deze prijs te ontvangen. Beelden van haar werk zijn ook te zien in P/f nummer 1-2010 (vanaf 30 januari verkrijgbaar in de kiosk).

Volgens de jury won zij met een productie die past in het gedroomde scenario van de stichting Zilveren Camera die vorig jaar besloot de Fotojournalist van het Jaar als prijs van karakter te laten veranderen en deelname ook open te stellen voor verhalende fotografen die buiten de traditionele gedrukte pers publiceren.

Alle beelden en juyrapporten:

www.zilverencamera.nl.

Tags: Prijzen

Bekijk ook deze items