terug

Pieter Hugo – This must be the place

Hoeveel ideeën kun je door te portretteren overbrengen? Dat is een van de thema’s die dit boek aansnijdt. Pieter Hugo is een portretfotograaf. Op een paar uitzonderingen na bestaan alle series in dit overzicht uit portretten. Zijn aanpak is niet overdreven ingewikkeld: hij vraagt mensen voor hem te poseren. Soms in een studio, meestal op locatie. Het bijzondere zit in de achterliggende ideeen. Hugo heeft een scherpe neus voor zaken die in een kunstomgeving tot nadenken stemmen. Hij werd hier een jaar of vijf geleden bekend met portretten van Afrikanen die rondreizen met getemde hyena’s en apen. Die hadden wij hier nog nooit gezien.
Vervolgens verraste hij ons met foto’s van filmsterren uit Nigeria, genaamd ‘Nollywood’, in filmkledij en filmposes. En met rechters uit Botswana in hun ambtskleding. Beide series ogen als geënsceneerde fantasiefotografie maar zijn het niet. In een andere serie maakt hij studioportretten van zichzelf en zijn vrienden. In de nabewerking zet hij de foto’s om in zwart-wit, waarbij hij de kleuren zo omzet dat licht pigment als zwart op de foto komt. Door een simpele manipulatie wordt voor het oog een rasverandering bewerkstelligd.
Je hoeft er niet lang over na te denken wat zo’n serie in zijn Zuid-Afrika betekent: portretfotografie wordt verenigd met conceptuele kunst. Hij laat het Afrikaanse continent met een andere blik zien. De blik van een kenner van binnenuit. In dit boek vind je steeds een paar foto’s van het grote aantal projecten waaraan hij heeft gewerkt. Dat smaakt iedere keer naar meer. Het werk van Pieter Hugo is nu nog te zien in een overzichtstentoonstelling in fotomuseum den Haag. Dit boek kun je als de tentoonstellingscatalogus beschouwen.
Bestellen
Prestel Publishing, 26,5 x 29 cm, 228 blz., gebonden Engelstalig, ISBN 9783791346892, €50.