terug

Photoshop CC update (14.1)

Ondanks de discussie over het verhuurmodel, waar Adobe de fotografen behoorlijk tegemoet gaat komen door een forse prijsverlaging, gaat Adobe natuurlijk wel door met het aan brengen van verbeteringen en aanvullingen op het programma. Zo is er net een nieuwe update uit die Photoshop CC naar het versienummer 14.1 brengt. Voor web- en andere ontwerpers is er nu een optie om geheel automatisch en dynamisch vanuit de verschillende lagen en laaggroepen nieuwe bestanden te maken. Dat is handig voor animaties en dergelijke, of om het geheel dat je in Photoshop hebt gemaakt in delen op een webpagina te plaatsen.
Maar voor fotografen is er ook iets. Het eerste is iets dat je niet zo gemakkelijk kunt controleren: een verbetering in de werking van het gereedschap om foto’s die last hebben van bewegingsonscherpte op te knappen. Het is al heel wonderlijk, en lijkt nog uitzonderlijker geworden, voor de noodgevallen.
Misschien nuttiger voor de gewone fotobewerking is de uitbreiding waarbij het gereedschap voor het selecteren van een kleurbereik bij het kiezen voor hooglichten/ schaduwen en middentonen nu keuzemogelijkheden biedt voor zowel het bereik als de scherpte van de begrenzing van dat bereik. Hoewel ik weinig gebruik maak van deze selectiemogelijkheid levert het wel een uitbreiding waarmee dingen mogelijk worden die daarvoor nogal lastig waren, zoals vrij nauwkeurig het bereik aan lichte tonen selecteren dat je wilt gebruiken voor een gloed of overstraling. Je kunt het bereik nu klein genoeg maken voor een mooi effect, wat tot nu toe niet zo goed lukte. Voor bezitters van een abonnement op Photoshop CC duikt deze update vanzelf op natuurlijk.
EdK-PSCC-14-1

Bekijk ook deze items