terug

Phase One IQ250

TimKemple-CF001729
Sony heeft een CMOS gebaseerde sensor voor middenformaat camera’s ontwikkeld. Eén van de eerste camera’s waar die nieuwe sensor in wordt gebruikt, is de Phase One IQ250.
Doordat net als bij de IQ260 en IQ280 de camera en de achterwand elk een eigen accu bezitten, kan de achterwand zowel achter de eigen Phase One worden gebruikt, alsook achter speciale camera’s van Cambo of Alpa. En zo’n combinatie waar een zoeker ontbreekt en je een matglas moet gebruiken, werkt sinds de introductie van live view nog beter.
De integratie tussen achterwand en Phase One IQ 250 is goed genoeg om er voor te zorgen dat wanneer je op de achterwand kiest voor ‘live view’, de spiegel automatisch wordt opgeklapt, de sluiter opengaat en je – bijvoorbeeld om heel nauwkeurig scherp te stellen – met een dubbele tik op het aanraakscherm tot honderd procent op je beeld kunt inzoomen. Die integratie maakt het mogelijk om alle speciale functies van de camera vanuit het menu van de achterwand naar je eigen wensen in te stellen. Daarnaast schakel je met een ring op het objectief om van de autofocus naar het met de hand scherpstellen. Daarbij laat de camera je, als je een opname gaat maken, nog wel weten of de handmatig gekozen scherpstelling overeen komt met de eigen meting. En één van de zaken die bij middenformaat nu eenmaal heel precies komt, is de het scherpstellen. Dat hangt direct samen met een belangrijke reden om op middenformaat te fotograferen: het prachtige verloop van scherp naar onscherp bij een betrekkelijk geringe scherptediepte. Natuurlijk krijgen de grote sensoren tegenwoordig ook veel pixels, 50 miljoen bij deze IQ250. De daardoor bereikbare detailweergave en scherpte zijn heel speciaal en zijn voor veel fotografen de voornaamste reden om op middenformaat te gaan werken. De IQ250 doet op dat gebied net iets onder voor de IQ260, hoewel je goed moet zoeken naar de verschillen.
JustineUngaro_CF001970

Kleur

Bij de keuze van Phase One om deze sensor te gaan gebruiken, zal het vooral de optie om gebruik te maken van de hogere lichtgevoeligheid zijn die tot het gebruik van deze sensor heeft geleid. De sensor is iets kleiner dan die in de IQ260 en IQ280. Op het matglas geeft een keurige lijn aan waar de rand van het opname gebied ligt.
De grens voor de ISO-waarde bij de IQ250 is ISO 6400. Die grens is gebaseerd op wat de sensor kan leveren, wat de beeldprocessor kan verwerken aan ruis, maar ook op wat de maker van de camera acceptabel vindt. Het verschil met de achterwanden met een CCD-sensor is groot. Voor een vergelijkbare hoeveelheid ruis heb je minimaal twee stoppen meer gevoeligheid beschikbaar.
IQ250

Aanraakscherm

De andere gevoeligheid van de camera is te vinden bij het aanraakscherm. Het werkt heel vanzelfsprekend. Het scherm is bedoeld om de foto’s terug te kijken, met verschillende soorten extra informatie zoals het histogram of de waarschuwing voor overbelichting, maar ook een kunstmatige horizon die het voor- of achterover kantelen waarneemt. Aardig is dat ook die informatie in de foto wordt opgeslagen en dat de CaptureOne software die informatie kan gebruiken om de foto achteraf recht te zetten.
De verbinding met de computer verloopt via FireWire 800 of USB 3.0. Via de ingebouwde Wi-Fi is het mogelijk om contact te leggen met je smartphone of tablet.
Lees meer over de Phase One in het meinummer van Pf. Bestel hem hier.