terug

Phase One IQ2 achterwanden

Phase One 645DF met ISQ280 achterwandVan Phase One verschijnen binnenkort nieuwe achterwanden op de markt, de opvolgers van de IQ serie. Het wordt nu de IQ2 serie, en dan de IQ260, de IQ280 en de IQ260 Achromatic. Wat opvalt is het wegvallen van de 40 megapixel optie, ongetwijfeld een gevolg van het feit dat met het tot ongeveer datzelfde aantal pixels toegenomen niveau van de kleinbeeld camera’s, nu nog enkel de Nikon D800, er minder vraag naar dergelijke camera’s is, en Phase One zich dus blijft onderscheiden met een aanbod in het hoogste segment.
De Phase One IQ260 valt vooral op door de mogelijkheid om heel lange, tot een uur, belichtingen te verdagen. De Phase One IQ280 zit met 80 miljoen pixels aan wat op dit moment de bovengrens van het middenformaat is, multi-shot oplossingen daargelaten, en de Phase One IQ260 Achromatic is een heel specialistische camera, alleen monochroom, waarbij zelfs het IR filter is weggelaten, zodat het hele bereik van technische fotografie open ligt voor gebruikers van die achterwand.

Focus Mask
Focus Mask
De sensoren hebben een vrijwel identieke maatvoering, van 40,4 bij 53,7 mm, meer dan twee maal de maat van een 35mm kleinbeeld sensor dus. Gehandhaafd is de eigen PhaseOne sensor+ technologie die het mogelijk maakt de camera met een lagere resolutie en een hogere ISO waarde te gebruiken. Ook live-view blijft beschikbaar, met het handige focus-mask om de scherpte snel te controleren. Bij andere camera’s heet dat ‘peaking’, terwijl de de ingebouwde WIFI het mogelijk maakt om een iPad of iPhone te gebruiken als afstandsbediening, maar ook om de opnames te bekijken. Naast de vier knoppen wordt het scherm ook als aanraakscherm voor de bediening gebruikt, gezien de resolutie, 290 ppi, zou je het als ‘retina’ scherm kunnen aanduiden geloof ik. Er is een kunstmatige horizon aanwezig om bij het fotograferen je camera recht te helpen houden, maar als je het wilt kan de meting van de horizon ook gebruikt worden om de opnames bij het importeren in de CaptureOne software automatisch recht te zetten mocht je de camera toch een beetje schuin gehouden hebben. De techniek om de opnames naar de geheugenkaart te schrijven werkt volgens de nieuwste en snelste protocollen, terwijl er zowel een Firewire800 als een USB3 aansluiting zijn voor het snel werken met de camera gekoppeld aan je computer.
Zowel deze als de vorige versies van de PhaseOne achterwanden zijn natuurlijk van de hoogste kwaliteit wat betreft bouw en afwerking, voor fotografen die al zo’n systeem hebben zijn er logischerwijs opties om de overstap naar de nieuwste versie te maken als een soort update, in financiële zin dan.


Bekijk ook deze items