terug

Pf leestip – on process

Pf tip
Regelmatig komen we verhalen tegen op het web die bijzonder zijn of ons aan het denken zetten. Deze verhalen willen we graag met jullie delen. Vandaag de eerste leestip van Pf:

On Process

Twee artikelen van Jörg M. Colberg zijn weblog. De moeite waard om te lezen. Beide verhalen gaan over de relatie tussen het proces, de gebruikte fotografische techniek, en het beeld dat het resultaat is. Daarbij bestaat het risico dat de techniek door een speciaal karakter het beeld gaat overheersen, dat we bijvoorbeeld elke Tintype mooi vinden, gewoon omdat het resultaat een hoge aantrekkelijkheid heeft, terwijl de afbeelding op zich niet bijzonder interessant is.
Een ander risico is dat de techniek als het ware de echte boodschap verstopt, kijk naar de serie uit de CAR van Mosse, ook in P|f nummer 3 van dit jaar getoond. De vraag is dan of de gebruikte techniek de ellende verdoezeld of versterkt. Of dat de foto’s er gewoon spannender uitzien zonder echt bijzonder te zijn of iets duidelijk te maken over het vreselijke conflict aldaar.
verhaal 1:
verhaal 2: