terug

Jonge fotografie in Naarden

Epson FotoFestival Naarden
Klik op de afbeelding om naar onze Naarden pagina te gaan.

Epson Fotofestival Naarden toont van 16 mei t/m 14 juni vrijwel alleen nog maar werk van jong Nederlands talent dat niet eerder geëxposeerd is. Jonge makers kunnen het festival als springplank gebruiken. Het festival richt zich op verhalende en vernieuwende fotografie.

Anders dan bij eerdere festivals heeft de creatieve directie (Marga Rotteveel en Teun van der Heijden) besloten om niet vooraf een thema te kiezen omdat zij de fotografen zien als voelsprieten van onze maatschappij. De makers bepalen waar hun interesse ligt en wat zij willen vertellen.

Alle eindexamenexposities zijn bezocht en er is geput uit hun brede netwerk. Daarnaast konden alle Nederlandse fotografen via de website werk insturen. Dat verliep zeer succesvol; meer dan 600 inzendingen kwamen binnen. Dat aantal is niet alleen veel hoger dan ooit, ook is het niveau van de inzendingen sterker dan in het verleden. Een aantal van hen is opgenomen in het programma.

De creatieve directie heeft zich laten ondersteunen en adviseren door een groep jonge mensen die allemaal werkzaam zijn in het professionele beroepsveld. Hierin zitten o.a. fotografen, beeldredacteuren, coördinatoren fotografie van een aantal kunstacademies, curatoren etc.

  • Rob Hornstra toont in 101 Billionaires de keerzijde van de Russische droom.
  • Pieter ten Hoopen, World Press Photo-winnaar Dagelijks Leven in 2008, portretteerde de inwoners van het Amerikaanse plaatsje Hungry Horse, Montana.
  • Petra Stavast combineert in Libero eigen werk, gevonden foto’s, brieven en interviews om het vervallen Italiaanse dorpje Calabria tot leven te brengen.
  • Niels Stomps vertelt in Fire and Snow over de bewoners van Spitsbergen, de meest noordelijke nederzetting ter wereld.
  • Stefan Ruitenbeek blijft dichter bij huis en belde bij een Eindhovense villa aan om het verhaal van de intrigerende bewoner vast te leggen.
  • Saskia van Imhoff presenteert met verrassende effecten beelden en voorwerpen die zij in haar omgeving verzamelde.
  • Rahi Rezvani, die fotografeert als een speelfilmregisseur, toont in Retreat to Nowhere de impact van oorlog en geweld op een mensenleven.
  • Susan van Hengstum zet je in Evidential Value op het verkeerde been; geloof niet alles wat je ziet.

Behalve van bovenstaande fotografen zijn in Naarden nieuwe series te zien van Monique Scuric (Re-Collect), Thijs Groot Wassink (Don’t Smile Now, Save It for Later) en Michael Anhalt en Meike Eggers (Lichtwolke).

Het festival besteedt dit jaar ook veel aandacht aan paparazzi-fotografie. Naast foto’s van bekende namen zoals Edwin Smulders en Joop van Tellingen, is in dit onderdeel werk te zien van fotografen, zoals Danielle van Ark, Agnes van Noorloos, Karin Krijgsman en Jan de Bruin die paparazzi-technieken gebruiken of thema’s zoals celebrity en voyeurisme.

Ga naar onze Naarden pagina

Tags: Naarden

Bekijk ook deze items