terug

Het novembernummer van Pf is uit

Het novembernummer van Pf is uit. In dit nummer van Pf staat onder andere een mooi portfolio van Marco Borggreve, uit deze portfolio komt tevens de coverfoto. Wat er nog meer allemaal in staat?  U leest het hieronder.

Coverfoto Marco Borggreve
Coverfoto Marco Borggreve

Ad Nuis

Op zijn vijftigste vond Ad Nuis de tijd rijp om eindelijk eens zijn fotografendroom werkelijkheid te maken. Een artikel over een oliepijpleiding in Azerbeidzjan trok zijn aandacht en gaf de aanzet tot zijn grootschalige project Oil & Paradise. “Ik wilde niet dat het een standaard reportage werd, maar meer een kuifje verhaal. Een geopolitieke road movie, waarbij mijn eigen ervaringen een rol spelen”, aldus Nuis.

Hido: fotograferen als een schilder

Een van de exposerende fotografen op Breda Photo was Todd Hido. Zijn beelden dragen steeds de spanning van ‘iets’. In werkelijkheid hebben alle foto’s van Todd Hido te maken met zijn eigen herinneringen.”I Pphotograph like a documentarian, but I print like a painter. I am a photographer, yes, but most of all; I am an Artist.”

Boudewijn Bollmann en de straat

Boudewijn Bollmann is autodidact en heeft in de negen jaar dat hij fotografeert de naam gekregen bijzonder betrokken en oprecht mensen in beeld te kunnen brengen. Al fietsend vertelt de fotograaf over de harde stad, Gerard Reve en waarom hij juist nu even geen mensen wil fotograferen.

Pentax 645Z

De Pentax 645Z is een digitale middenformaat camera, uitgerust met de Sony CMOS sensor met ongeveer 50 miljoen pixels. Het grote technische verschil met de camerasystemen van Hasselblad en PhaseOne is dat Pentax een geïntegreerde camera levert. Daarnaast is het enorme prijsverschil tussen Pentax en de andere merken opvallend. Henk van Kooten

Nikon D750

Weer een nieuwe Nikon camera! De Nikon D750 is een nieuw model die tussen de D610 en de D810 in zit. Het is de eerste Nikon spiegelreflex waarvan het scherm niet vastzit, maar kan worden opgeklapt.

Leica T

De Leica T is een mooie camera en de kwaliteit van op de opnames is goed, maar het is een camera waar je niet snel mee kunt werken, aldus Eduard de Kam.

PF_7-2014_PDF-LR 18Jazzfotograaf Jimmy Katz

De Amerikaanse ‘jazzfotograaf’ Jimmy Katz lijkt geobsedeerd door het bijna voltooide verleden. Niet alleen zijn onderwerpkeuze, zoals de jazz in New York City of zijn verslag van de laatste authentieke Amerikaanse Side Show, maar ook zijn voorliefde voor analoge camera’s, zwart-wit fotografie en film lijken hier op te duiden. Zijn foto’s zijn echter van een tijdloze schoonheid die het hoe en waarmee volslagen onbelangrijk maakt.

Theaterfotograaf Deen van Meer

Theaterfotograaf Deen van Meer werkt voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Als eerste Nederlandse fotograaf fotografeert hij voor Disney premières van blockbuster Broadway musicals.”Je hoeft niet altijd onzichtbaar te zijn.”

De Fotomeisjes

De Fotomeisjes hebben veel succes met hun fotografie in clubs en op allerlei events. Een vaste pagina in dagblad Het Parool en een indrukwekkende client list getuigen hiervan. Toch is het werk van het collectief voor eigenaar Iris Ooms meer dan alleen maar het plezieren van de jonge Amsterdammer.

Verdienmodellen

Jarenlang konden fotografen op een eenvoudige en zelfde manier geld verdienen, maar nu moet dezelfde fotograaf op allerlei creatieve manieren aan zijn omzet zien te komen. Kant-en-klare verdienmodellen bestaan niet.”Waar je vroeger als fotograaf een oliefilter moest kunnen vervangen, moet je nu een hele auto kunnen bouwen. Het vak vraagt veel meer van je dan voorheen.”PF_7-2014_PDF-LR 44

Kiek ‘ns an

Freelance fotojournalist Bram Gebuys heeft het letterlijk hogerop gezocht om de economische crisis te overkomen. Er staat een wonderlijke, futuristische spin op tafel. Een drone. In deze negende aflevering van Kiek ‘ns an vertelt hij onder zijn keuze voor dit hulpmiddel.

Afdrukken

PermaJet inkjet papieren. Bij inkjetprints heb je zo heerlijk veel keuze: allerlei oppervlakten, diktes en papierkleuren. Er is voor iedere fotograaf wel een papiertype te vinden dat aansluit bij de specifieke wensen voor de uitstraling van de afdruk. De keuze is reuze!

Inlijsten voor een tentoonstelling

Fotografen die gaan exposeren hebben tegenwoordig massa’s keuzes als het om de manier van presenteren gaat. Toch gaat de voorkeur van de doorgewinterde tentoonstellingsfotograaf meestal de sobere, neutrale kant op.

Muziekgebruik

Fotografie, film en geluid worden steeds vaker gecombineerd. In dit laatste deel van de ‘audio special’ besteden we aandacht aan muziekgebruik in montages.

Portfolio: Marco Borggreve

———————————————
En verder:

  • Start
  • BFN
  • Boeken
  • Exposities

Wilt u dit nummer los bestellen. Klik dan hier.
Of liever een abonnement? Klik hier voor onze abonnementsaanbiedingen