terug

Petzval lens als Kickstarter project

Schermafbeelding 2013-07-25 om 13.21.26Digitale fotografie is zo langzamerhand op een niveau gekomen dat iedereen met een beetje verstand van de fototechniek in staat is om scherpe en goed belichte foto’s te maken. Een tegenbeweging is er ook: Lomography. Veel fotografen die zich met ‘lomografie’ bezighouden werken met goedkope camera’s, vaak van Russische makelij, met plastic lensjes. Bij voorkeur schieten ze zonder al te nadrukkelijk een compositie te maken. Naast technische onvolkomenheden speelt in de lomografie ook het toeval een grote rol.
De terugkeer van de Petzval lens past prima in dit concept. Het ontwerp van de originele Petzval lens stamt uit 1840 (!). Het is een eenvoudig ontwerp met een bijzondere karakteristiek. De lens kenmerkt zich door een hoge scherpte op het onderwerp gecombineerd met een vrij geringe scherptediepte en een wat dwarrelig bokeh.  Dit zorgt voor een, voor liefhebbers, wat dromerige, bijna poëtische beeldoverdracht. Het is het gevolg van een wat afwijkende vorm van het scherptevlak. Bij moderne lenzen is het scherptevlak over het algemeen redelijk vlak. Bij de Petzval lens is het scherptevlak behoorlijk gewelfd. Dat zorgt ervoor dat de scherpte niet alleen voor en achter het onderwerp terugloopt, maar ook rondom het onderwerp. Dat maakt de lens niet voor ieder onderwerp geschikt, maar bijzondere portretten zijn er zeker mee mogelijk.
De nieuwe Petzval lens zal in Rusland worden gebouwd in een van de Zenith fabrieken in samenwerking met Lomography. De financiering wordt mogelijk gemaakt door Kickstarter. Wie voldoende investeert, kan de lens zelfs in een zwarte uitvoering met gravering krijgen. De lens zal worden gemaakt voor Canon EF- en Nikon F-vatting. Bekijk het project op Kickstarter.


Bekijk ook deze items