terug

Petitie tegen gebruik van Photoshop

Gaan fotografen/magazines te ver met het bewerken van foto’s? Zijn modellen echt mooier als ze 4 maten kleiner worden gemaakt in Photoshop? Is het nodig dat elk sproetje word weggepoetst? De 14 jarige Julia Bluhm uit Amerika is een petitie gestart tegen het extreme gebruik van Photoshop in magazines als Seventeen. Op dit moment hebben 62.080 mensen de petitie getekend. Julia Bluhm is al benaderd door ABC’s Nightline, de New York Times, the Guardian en de Huffington Post voor interviews.
[block]

Het verhaal van Julia Bluhm:

“Meisjes willen worden gewaardeerd en geaccepteerd. Ze willen mooi worden gevonden en wanneer zij niet voldoen aan de criteria proberen sommige meiden zich aan te passen. Dit kan leiden tot eetstoornis, depressie en een laag zelfbeeld.
Ik zit in een balletklas met een hoop meiden van de middelbare school. Dagelijks hoor ik opmerkingen als “Ik heb goed gegeten vandaag maar ik voel me nog steeds vet.” Balletdansers krijgen sowieso veel kritiek op hun lichaam, maar het is niet alleen bij de dansers. Het is iedereen. De meiden van nu denken dat het woord “mooi” dun betekent, met een egale huid. Waarom is dit? Wanneer zo weinig meisjes echt voldoen aan deze punten. Dit komt omdat de media ons vertelt dat “mooie” meiden onmogelijk dun moeten zijn met een perfecte huid.
Hier iets wat meeste meiden niet weten. Die meiden in de bladen zijn allemaal nep. Bijna allemaal zijn ze gephotoshopped, air-brushed, bewerkt om dunner te lijken en eruit zien alsof ze de perfecte huid hebben. Een meisje die je ziet in een blad ziet er waarschijnlijk heel anders uit op straat. Als onderdeel van SPARK Movement vecht ik tegen magazines, speelgoed bedrijven en andere grote bedrijven om ze te laten stoppen met het maken van fotoreportage’s en advertenties die meiden pijn doen en ons zelfbeeld kapot maken. Met SPARK heb ik geleerd dat we de kracht hebben om te vechten.
Daarom vraag ik Seventeen Magazine om één keer per maand een fotoreportage in het blad te plaatsen met een echte foto die niet bewerkt is. Ik wil gewone meiden zien in het blad die op mij lijken.”[/block]
Hoofdredactrice Ann Shoket van Seventeen heeft Julia bluhm uitgenodigd voor een gesprek. Shoket heeft de actie met gemengde gevoelens gevolgd en is van mening dat andere bladen meer digitaal manipuleren dan Seventeen. Seventeen besteed juist veel aandacht aan problemen die pubers hebben met hun uiterlijk. Een maandelijkse pagina zonder gephotoshopt beeld zit er echter voorlopig niet in.
Voor meer informatie en de petitie kunt u kijken op: www.change.org/petitions/seventeen-magazine-give-girls-images-of-real-girls.


Bekijk ook deze items