terug

Pentax XG-1 met 52x optische zoom

image021Bunnik, 16 juli 2014 – RICOH IMAGING COMPANY, LTD. lanceert de PENTAX XG-1 digitale camera. Met zijn 52x optische zoom heeft deze camera een enorm bereik van extreme groothoek tot supertelefotografie. Deze alles-in-eencamera biedt ongekende prestaties bij onderwerpen waar een groothoek nodig is, zonder dat de lens hoeft te worden vervangen.
De veelzijdige PENTAX XG-1 is een alleskunner, ideaal voor een groot aantal toepassingen en situaties, waaronder sport- en actiefotografie. De compacte, lichte en draagbare camera bevat een groot aantal basisfuncties, waaronder een krachtige 52x optische-zoomlens, ongeveer 16.0 effectieve megapixels voor hogeresolutiebeelden en een grote, heldere 3,0-inch lcd-monitor.
Daarnaast heeft deze camera een stijlvol, hoogwaardig PENTAX SLR-design. De camera is verder voorzien van een SR-sensorshiftsysteem (Shake Reduction) dat effectief de trillingen van de camera opvangt, zelfs onder moeilijke, trillingsgevoelige omstandigheden, zoals telefotografie, fotograferen met invallend licht op slecht verlichte locaties of het fotograferen van zonsondergangen. Om fotografen meer creatieve mogelijkheden te bieden, beschikt deze camera ook over innovatieve opties, zoals de 1 cm-macrostand voor het vastleggen van indrukwekkende close-ups op slechts één centimeter afstand, high-speed continu-opnamen van maximaal zestig beelden per seconde, en HDR-functie (High-Dynamic Range) om drie groothoekbeelden samen te voegen, die met verschillende belichtingsinstellingen zijn gemaakt.
 

De belangrijke functies

52 x optische zoomlens met 24 mm groothoek om objecten in alle maten vast te leggen. Ondanks zijn compacte, draagbare body is de XG-1 uitgerust met een 52x optische zoomlens. Naast de grote brandpuntsafstand – van 24 mm ultragroothoek tot 1.248 mm supertele (in 35 mm-formaat) – beschikt deze camera ook over een 1 cm-macrostand waarmee je opvallende en boeiende close-ups kunt maken vanaf één centimeter afstand. Dit grote bereik betekent dat je een breed scala van onderwerpen kunt vastleggen, zonder een lens te hoeven verwisselen. De camera biedt daarnaast een ‘Intelligent Zoom’-functie waardoor het bereik van de zoom wordt uitgebreid tot ongeveer 208x (omgerekend in 35 mm-formaat: een brandpuntsafstand van 4.992 mm), zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit.
 
Back-illuminated CMOS-beeldsensor
De PENTAX XG-1 beschikt over een back-illuminated CMOS-beeldsensor die ongekend gevoelig en ruisarm is, en data met ongekende snelheid kan uitlezen. In combinatie met zijn extreme lichtgevoeligheid van 3.200 ISO en ongeveer 16 effectieve megapixels, levert deze camera superhogeresolutiebeelden. Daarnaast helpt de innovatieve ‘Handheld Night Scene’-stand bij het maken van scherpe nachtfoto’s. Dit gebeurt door meerdere beelden tegelijk te maken en deze samen te voegen tot één enkele foto.
Groot 3,0-inch lcd-hogeresolutiescherm
De achterkant van de body van de PENTAX XG-1 is uitgerust met een 3,0-inch lcd-hogeresolutiescherm met ongeveer 460.000 beeldpunten. Het grote scherm biedt een helder beeld van de foto’s en menu’s. Dit zorgt voor een snelle, moeiteloze controle van de beelden op het scherm en een snelle, foutloze instelling.
High-speed continu-opname voor belangrijke momenten
Naast een standaardinstelling voor continu-opnamen met een maximale snelheid van ongeveer negen beelden per seconde, beschikt de PENTAX XG-1 ook over een super-high-speed continu-opnamestand. Hiermee maak je maximaal zestig beelden per seconde* of ongeveer dertig beelden per seconde**. in combinatie met de Auto Tracking AF-functie die automatisch scherp stelt op een bewegend onderwerp, leg je met de XG-1 bijzondere en unieke gebeurtenissen scherp en helder vast – zelfs snel bewegende onderwerpen.
Betrouwbaar SR-systeem voor scherpe, trillingsvrije beelden
Het geavanceerde SR-sensorshiftsysteem (Shake Reduction) van de PENTAX XG-1 zorgt voor scherpe foto’s, zelfs onder moeilijke fotografische omstandigheden waarin de camera beweegt, zoals bij het gebruik van de telelens, binnenfotografie met invallend licht en het fotograferen van zonsondergangen. De zeer nauwkeurige gyrosensor beoordeelt het aantal camerabewegingen, waarop dit systeem met grote precisie en snelheid de CMOS-beeldsensor verticaal en horizontaal verschuift om zo het benodigde antitrillingseffect te bereiken.
Heldere elektronische viewfinder, ook buiten
De elektronische viewfinder van de PENTAX XG-1 is vooral handig bij het fotograferen van onderwerpen met tegenlicht of wanneer de fotograaf een steviger grip op de camera nodig heeft.
 
Full HD-kwaliteit video-opname
De PENTAX XG-1 beschikt over een Full HD video-opnamefunctie in H.264-formaat. Je maakt hiermee lange video’s in hoge kwaliteit (1920 x 1080 pixels, in een beeldverhouding van 16:9) met een beeldsnelheid van dertig beelden per seconde. Met behulp van de i-knop schakel je direct over naar een van de acht digitale filters (inclusief zwart-wit en sepia), zelfs tijdens het opnemen. De camera biedt ook een groot aantal creatieve afspeelfuncties, waaronder snelle filmmodus voor vertraagde weergave***. De camera beschikt over een micro-HDMI-aansluiting (type D) voor het afspelen van opgenomen video’s en geluidsbestanden op externe av-apparatuur.
Quick-set modus voor snelle selectie van de gewenste opnamestand
De keuzeknop van de PENTAX XG-1 maakt het mogelijk om snel en moeiteloos de gewenste opnamestand te kiezen, zonder eerst een menuscherm te selecteren. Je kunt de instelling selecteren die het best past bij een bepaald onderwerp. Er zijn in totaal tien standen, waaronder de hands-off Auto Picture, Scene (elf mogelijkheden), Programma, Face Beautifier en Movie.
 

Andere functies:

HDR-functie (High-Dynamic Range) om groothoekfoto’s met verschillende belichtingen samen te voegen tot één beeld; digitale filters eenvoudig selecteren met de i-knop, zoals zwart-wit en fisheye;
intervalopnamestand, nuttig bij het fotograferen van landschappen en bloemen/planten vanuit één punt;
huisdierdetectiestand voor automatische herkenning van maximaal tien koppen van huisdieren;
compatible met Eye-Fi draadloze LAN SD-geheugenkaarten.
* Voor high-speed continu-opnamen is het beeldformaat altijd VGA (640 x 480 pixels).
** Voor high-speed continu-opnamen is het beeldformaat maximaal 4 mp per beeld (2304 x 1728 pixels).
*** In deze stand zijn geluidsopnamen niet mogelijk.