terug

Pentax QS-1

Pentax QS-1-1
De Pentax QS-1 is een nieuwe uitvoering van de kleine systeem camera van Pentax. Deze camera’s gebruiken een standaard sensor van de afmetingen van een compact camera, maar dan gecombineerd met de optie om objectieven te verwisselen. Deze nieuwste uitvoering is verkrijgbaar in een groot aantal kleurcombinaties, vijf voor de body, acht voor het objectief. De beeldkwaliteit wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van een snelle rekenchip, de ‘Q-engine’. De hoogste ISO-waarde die gekozen kan worden is dan ook 12.800. De Pentax QS-1 biedt de keuze tussen jpeg en RAW als opnameformaat, voor RAW wordt het standaard DNG bestandsformaat gebruikt. De bestanden bieden de gebruiker zo’n 12 miljoen pixels.
Maar de Q-engine wordt ook gebruikt om de vele mogelijke effecten te berekenen, waaronder simulatie van onscherpte, en een serie effectfilters om de foto’s een heel speciaal uiterlijk te geven. HDR op basis van drie opnames, en multi-belichting, tot 9 belichtingen in één opname horen tot de vele mogelijkheden.
De Pentax QS-1 gebruikt een eigen ‘shake-reduction’, om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Ook het opnemen van full-HD video hoort tot de mogelijkheden, 30 fps, H.264 codering, en als extra is er de mogelijkheid om een serie intervalopnames direct als video op te slaan.
De Pentax QS-1 weegt 200 gram en er is een bescheiden reeks objectieven voor verkrijgbaar, plus een adapter voor de Pentax K objectieven.
 
Pentax QS-1-2