terug

Pentax Q: compactcamera met verwisselbaar optiek


Pentax heeft een nieuw camerasysteem aangekondigd: de Pentax Q. Het is volgens het bedrijf de meest compacte camera met verwisselbare objectieven. Opmerkelijk aan de Pentax Q is dat de camera in feite een gewone compactcamera is. Systemen als het Micro Four Thirds System en de NEX en NX-serie hebben allemaal een grotere sensor, bij de Q is de sensor niet groter dan 1/2.3 inch. Desalniettemin heeft de Q 12,4 miljoen pixels en kan het zowel in JPEG als in raw fotograferen. Slim genoeg kiest Pentax voor het DNG-formaat.
De Pentax Q moet het gemak van een compactcamera combineren met de gebruiksmogelijkheden van een systeemcamera, inclusief de nodige handmatige instellingen. De scherptediepte blijft door de kleine sensor groot, maar via een filter kan kunstmatig de scherptediepte worden verkleind. Hoe dat in de praktijk eruit ziet gaan we zeker nog onderzoeken. De gevoeligheid van de sensor gaat tot ISO 6400 en het is mogelijk om in Full HD (1080p) te filmen. De CMOS kan, net als bij de K-serie en de 645D, bewegen om zo trillingsonscherpte te compenseren en stof van de sensor af te schudden.
De Q wordt standaard geleverd met een met kleinbeeld vergelijkbare 47mm f/1.9. Daarnaast heeft Pentax al een viertal andere objectieven aangekondigd: een 27.5-83.0mm zoom, een 160 graden fisheye en twee zogenaamde ’toy-lenzen’. Die laatste twee, een 35mm en een 100mm, hebben juist de nodige lensfouten om een nostalgisch aandoende foto te kunnen maken. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. De Q gaat inclusief standaard objectief ongeveer $800 kosten. De toy-lenzen kosten $79,95, de zoom $299,95 en de fisheye $129,95. Daarnaast staat er ook een externe optische zoeker op het programma.

Tags: Pentax

Bekijk ook deze items