terug

Een nieuw topmodel van Pentax

De K7 is de nieuwe DSLR van Pentax. Verkrijgbaar vanaf julie 2009.
De K7 is de nieuwe DSLR van Pentax. Verkrijgbaar vanaf julie 2009.

Pentax heeft voor het eerst sinds de overname door Hoya in 2008 een nieuwe DSLR aangekondigd: de K7. De K7 kan maximaal 5.2 beelden per seconde opnemen en heeft zoals de trend van 2009 voorschrijft een HD-videostand. Ten opzichte van zijn voorganger, de K20D, is deze camera opvallend compact.

Ze hebben echt hun best gedaan om met iets unieks te komen. Oké, dat de K-7 nu video aan boord heeft, was te verwachten. De video wordt opgenomen op 720p30 formaat. Het meest bijzondere aan de K-7 is de sensor. Die kun je namelijk verplaatsen. Hij kan naar voor, achter, links, rechts, boven en onder verplaatst worden. Je kunt hem zelfs één graad draaien. De voor- en achterwaartse verplaatsing is voor de scherpstelcorrectie. De andere verplaatsingen kun je in Live View gebruiken om de compositie perfect te maken. Het is een unicum.

De CMOSsensor zelf is ook nieuw en heeft 14,6 miljoen pixels. Geen fullframe, de sensorfactor is 1,5, zoals altijd bij Pentax. Ook op andere gebieden is de camera helemaal nieuw. Een nieuwe processor (Prime II), nieuwe 11-punts autofocus, nieuwe lichtmeting met 77 velden, verbeterde stofreductie, groter display en een grotere en helderdere zoeker en dan zijn we nog niet klaar met alles te noemen. Je kunt bijvoorbeeld nu twee foto’s naast elkaar bekijken op de LCD van de camera, met HDR werken en de witbalans en kleurweergave nauwkeurig regelen. Als toetje is de K-7 weerbestendig gemaakt en ook nog wat kleiner en lichter dan de K20D. Vanaf juli is de K-7 in Nederland te koop.

Daarnaast komt Pentax ook met twee weerbestendige objectieven, de DA18-55mm F3.5-5.6 AL WR en de DA50-200mm F4-5.6 ED WR. Wij hopen de camera snel op de pijnbank te kunnen leggen.

Een greep uit de nieuwe specificaties:

  • Nieuw SR (Shake Reduction) mechanisme voor verbeterde beeldstabilisatie
  • 3 inch LCD met Live view + gezichtsherkenning
  • HVMI poort voor aansluiting op TV
  • Externe microfoon is optioneel
  • Nieuw 11-punts wide-frame AF sensor
  • DR II, een nieuwe antistofmechanisme + zogenaamd ‘Dust alert’.

Pentax Japan heeft een aantal officiële voorbeeldfoto’s gemaakt met de Pentax K7.  U kunt foto’s gemaakt met drie verschillende lensen downloaden in originele resolutie: de smc PENTAX-DA★55mmF1.4 SDM, de smc PENTAX-DA★50-135mmF2.8ED[IF]SDM en de smc PENTAX-DA 12-24mmF4ED AL[IF]. Alle foto’s zijn gemaakt met ISO 100.

Recht de K20D, links zijn opvolger: de K7. Duidelijk compacter. Klik op de afbeelding voor gebruikersverslag.
Recht de K20D, links zijn opvolger: de K7. Duidelijk compacter.

Bekijk ook deze items