terug

Pentax, de 645D

Al verkrijgbaar in Japan was het nog de vraag of deze middenformaat camera’s ook in Europa op de markt zou komen, maar op de Photokina werd duidelijk dat dit inderdaad het geval zal zijn. Het is een forse camera, die veel knoppen bevat, die wel allemaal een duidelijke functie hebben.
Deze middenformaat camera heeft voor wat betreft de bediening en de mogelijkheden veel overgekregen van de Pentax reflexcamera’s. Dat geldt voor de optie om DNG als RAW bestandsformaat te gaan gebruiken. Daarnaast beschikt de 645D over een 11 tal scherpstelpunten, wat voor middenformaat heel bijzonder is. Daarbij is wel te zien dat de afmetingen van het scherpstel systeem niet groter zijn geworden, en op het middenformaat matglas liggen al die punten dan ook dicht bij elkaar rond het centrum.
 Er worden speciale objectieven ontworpen die aan de hoge digitale eisen voldoen, de oudere 645 objectieven passen uiteraard wel. De sensor is een integraal onderdeel van de camera, er is dus geen losse achterwand. Dat maakt het produceren op hoge nauwkeurigheid natuurlijk net even iets makkelijker dan wanneer je losse achterwanden en bodies op elkaar moet laten aansluiten. Twee SD kaarten voor de opslag, voor het overige is het afwachten wat precies de opties en kwaliteiten van het systeem zullen zijn, terwijl ook de prijs nog onduidelijk is.


Bekijk ook deze items