terug

Pentax 645Z

Ook Ricoh heeft nu officieel aangekondigd een nieuwe Pentax middenformaat camera op de markt te gaan brengen die gebruik maakt van de Sony CMOS sensor van 33 x 44 mm met ruim 50 miljoen pixels.
Schermafbeelding 2014-04-15 om 10.07.07
Het is een camera die volledig gebruik maakt van de techniek die Ricoh-Pentax heeft ontwikkeld en toegepast in de aps reflexcamera’s, waarvan de K-3 de laatste versie is. Daarmee onderscheidt deze camera zich in een aantal opzichten van de Phase One en Hasselblad. Dat is dan naast het onderscheid in prijs, deze Pentax gaat minder dan de helft kosten van de andere aanbieders wanneer hij in juni 2014 op de markt komt. Maar het is de eerste middenformaat camera met beeldstabilisatie in de body, een systeem dat daardoor werkt met elk objectief dat je gebruikt. En die techniek, waarbij de sensor beweegt om een camera beweging te compenseren, kan ook gebruikt worden om de werking van een anti-alias filter na te bootsen. Dat filter ontbreekt namelijk zoals bij middenformaat gebruikelijk is, maar deze speciale techniek kan de nadelen van dat ontbreken van het AA-filter opvangen, met als handigheid dat je het systeem aan en uit kunt zetten. En ook stofverwijdering is een optie, ook al op basis van hetzelfde systeem.
Schermafbeelding 2014-04-15 om 10.06.42
Een ander en groot verschil is dat de sensor gewoon vast zit in de camera, er is geen losse achterwand en het systeem kan dus niet achter een technische camera gebruikt worden. Het LCD-scherm kan dan weer wel opgeklapt worden, wat handig is bij opnames vanuit een laag standpunt. En omdat de Live-view met zo’n CMOS sensor wel goed zal zijn heb je er ook wat aan. En het is ook mogelijk om video-opnames te maken in Full-HD. Interssant zal zijn om te zien op welke manier het beeld wordt teruggebracht naar die 2 miljoen pixels, terwijl er waarschijnlijk nog extremer met weinig scherptediepte gefilmd kan gaan worden. Het AF-systeem biedt 27 AF punten, dat geeft wat meer vrijheid om te bepalen waar in beeld je de scherpte legt, hoewel het bereik meestal beperkt is tot ruim het centrum van het beeld.
En ook al overgenomen vanuit de APS formaat camera’s is de beeldprocessor die kennelijk beter werkt, of de normen voor wat acceptabel is liggen lager, dan bij de andere merken, maar ISO 204.800 is nu in te stellen bij een middenformaat camera. Er is ook een hulpverlichting voor het AF-systeem in donkere omstandigheden. Andere aardigheden zijn een ingebouwde time-lapse, opslag op SD kaarten en de mogelijkheid om direct in de camera DNG als RAW-formaat te kiezen.
Schermafbeelding 2014-04-15 om 10.05.56
Voor fotografen met een wat minder ruime beurs lijkt dit een mooie optie om over te stappen naar het middenformaat, voor Ricoh wordt het een uitdaging om te kijken of de service op het nivo te krijgen is dat je als professionele fotograaf bij een dergelijk systeem verwacht. Voor gebruikers van een andere Pentax reflex lijkt alles precies zo te werken, voor gebruikers van andere merken zal het even wennen zijn, Ricoh Pentax maakt soms eigenwijze keuzes, wat ik in principe wel kan waarderen.