terug

Paul Bogaers: Upset Down

Net als bij ‘Haphazard‘ wordt ook hier geëxperimenteerd met de boekvorm. Mogelijk heeft dat te maken met de invloed van boekenmaker Frank van der Stok. Zit het in ‘Haphazard‘ in het bindwerk, hier draait het om de radicale lay-out.
‘Upset Down’ laat zich van twee kanten doorbladeren. Op elke pagina wordt een foto gecombineerd met een andere foto op zijn kop. Zelfs de pagina’s van het voorwoord en nawoord zijn zo verweven. Werken volgens concepten kent een valkuil. Soms is men er zo op gefixeerd dat de uitvoering sluitpost wordt. Dat is gelukkig hier niet het geval. Het idee is met veel gevoel uitgevoerd.
Er zitten veel spreads bij waarbij je gefascineerd kijkt hoe beide composities samensmelten. Daarbij wordt vaak behendig gebruikgemaakt van de vouw, waardoor je de grens niet ziet. De beeldkeuze is met tact gedaan. Je beseft bij de eerste blik soms nauwelijks wat boven of onder is doordat het in de foto’s zelf zoeken is naar de oriëntatie.
Hetzelfde geldt voor de inhoud. Vrijwel alle foto’s hebben iets onbestemds. De associaties erbij wisselen als je het boekje vanaf de andere kant doorbladert. Het boekje is uit archiefmateriaal gemaakt, waarbij Paul Bogaers eigen fotografie combineert met repro’s uit drukwerk, daarbij regelmatig delen sterk uitvergrotend.
99 publishers, 17 x 22 cm, 160 blz., gebonden
Engelstalig, ISBN: 9789078670162