terug

Parr zoekt foto’s begrafenissen

Uitvaart Mieke Calis - © Oog op Blaricum / Creative Commons
Uitvaart Mieke Calis – © Oog op Blaricum / Creative Commons
Fotograaf en verzamelaar Martin Parr is op zoek naar foto’s van begrafenissen voor een project van de The Guardian en de Photographers’ Gallery. Bij het project This is Your Photo wordt iedere week opgeroepen om een foto in te sturen over een bepaald thema. Het thema wordt bedacht door een kunstenaar of fotograaf. This is your photo is gebaseerd op Mass Observations, een sociaal onderzoeksproject uit de jaren dertig van de vorige eeuw, waar mensen werden gevraagd te reageren op een onderwerp om zo een kijk op het hedendaagse Groot-Brittanië te kunnen geven.
Voor de eerste week van This is you photo werden foto’s van schoorsteenmantels gevraagd. Deze week vraagt Parr dus om foto’s van begrafenissen. Een lastig thema erkent Parr. “We leven in een maatschappij waar ongeschreven regels gelden over fotografie en een van die regels is dat het geheel geaccepteerd is – en zelfs aangemoedigd wordt – om foto’s te maken van een trouwerij, maar niet van een begrafenis. Onze taak, als we enige waarde al documentaire fotograaf hebben, is om die regels ter discussie te stellen.” Met het fotograferen moeten de gevoeligheden gerespecteerd worden.
Aan het einde van het project wordt een selectie van alle foto’s tentoongesteld in de Photographers’ Gallery in Londen, op hun website en de speciale Flickr pagina. De foto’s zullen deel uitmaken van het archief van de galerie.

Tags: Martin Parr