terug

Paris Photo 2013

Paris Photo in het Grand Palais
Paris Photo in het Grand Palais

Het is weer november, en dus weer tijd voor Paris Photo. Deze jaarlijkse kunstbeurs voor fotografie hoort tot de grootste en beste van de wereld. Veel belangrijke galeries komen er om hun werk te promoten.  Met 136 galeries uit 24 landen, met 28 uitgeverijen en een uitgebreid bijprogramma kom je ogen te kort en is een bezoek van twee dagen minimaal nodig. De werken zijn gevarieerd en er is voor iedereen wat te zien. Van werk van Robert Capa en andere oorlogsfotografen uit het begin van de vorige eeuw en iconische foto’s van Diane Arbus bij galerie West Light uit Wenen tot een van de meest recente werken van Martin Roemers, aangekocht door het Rijksmuseum en te zien bij galerie East Wing uit Doha, Qatar. Bertien van Manen was er om haar nieuwste boek te presenteren bij de galerie van Robert Morat uit Hamburg. Grote fotografen komen naar Paris Photo om hun werk te signeren. Voor de sessie van Sebastiao Salgada stond een uur lang een lange rij. Mitch Epstein was er, Elliot Erwitt komt , en ook Viviane Sassen. Bij Flatland is er vrijdagmiddag een signeersessie met Pieter Henket en Rob Hornstra is aanwezig bij Aperture.
Salgado signeert
Salgado signeert

Een aantal galeries hebben hun ruimte ingericht als solo-expositie voor een enkele fotograaf. Greve, Paris presenteert bijvoorbeeld La Mémoire des Murs. Monumentale werken van Robert Polidori uit Canada, Galerie Angels Barcelona toont Gastropoda van Joan Fontcuberta en Suzanne Tarasieve komt met een overzicht van het werk van Juergen Teller. Ook Belgie is vertegenwoordigd. Galerie Bourouina uit Berlijn laat werk van de Belgische Lara Dhondt zien,  en Bernard Bouche presenteert het werk van Marc Trivier.
Naast de solo en duo exposities zijn er ook galeries die thematisch werken. Nieuwkomer Grafika La Stampa uit Mexico verrast met een wand vol prachtige, oude, handgekleurde foto’s in ‘The History of Mexican Portrait Coloured’. Het is een maar een kleine greep uit het totale programma. De catalogus omvat meer dan 60 pagina’s, zonder beeld. Wie nog de kans heeft, zou nu in de auto of de trein moeten stappen. Het is echt de moeite waard. Alleen al vanwege de locatie.
Wie na het Grand Palais nog niet visueel overvoerd is, kan verder kijken in de vele galeries van St. Germain des Pres. Kijk een’s rond op de Rue de Seine bijvoorbeeld en bezoek de galerie van Yann Arthus Bertrands. En vergeet ook ‘Offprint’ niet- de fotoboekenmarkt op de Rue Bonaparte.
Meer informatie over Paris Photo vindt u hier.


Bekijk ook deze items