terug

Test Panasonic LX100

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Compactcamera’s worden steeds minder verkocht, de smartphone heeft voor veel mensen hun taak overgenomen. Het antwoord van de camera fabrikanten is om de compactcamera’s beter te maken, waardoor het kwaliteitsverschil bij de gemaakte foto’s duidelijker wordt. De oplossing wordt gezocht in het kiezen voor een grotere sensor. De Panasonic Lumix LX100 gaat daar heel ver in, het is een micro-four-thirds sensor, net weer een stap groter dan het 1 inch formaat dat ook als groter alternatief voor de standaard compact sensor wordt gekozen. Het is alleen niet helemaal een m43 camera omdat er slechts een deel van de sensor gebruikt wordt wat er toe leidt dat bij elke gekozen beeldverhouding een vergelijkbaar aantal pixels wordt gebruikt.
Er zijn vier opties, te kiezen met een schakelaar op het objectief:
3:2 = 4272×2865 = 12.239.280
16:9 = 4480×2520 = 11.289.600
4:3 = 4112×3088 = 12.697.856
Alleen bij de keuze voor vierkant krijg je er wat minder:
1:1 = 3088×3088 = 9.535.744

Alle instellingen met knoppen, sluitertijden, diafragma en belichtingscorrectie
Alle instellingen met knoppen, sluitertijden, diafragma en belichtingscorrectie

Compact?

De Panasonic Lumix LX100 is wel groot voor een compactcamera, dat komt uiteraard doordat een grotere sensor langere brandpunten vraagt, die nu eenmaal tot een dikkere camera leiden, hoe mooi het objectief ook ingeschoven wordt wanneer je de camera uitschakelt. De Lumix LX100 is voorzien van een ƒ/1,7-ƒ/2,8; 10,9 – 34 mm Leica DC vario Summilux. De camera zelf is 2,5 cm dik, links achter steekt de ingebouwde zoeker er nog 1 cm uit, het objectief in rust is 3 cm lang. Dat past nog net in een ruime jaszak en kan dus als compactcamera gezien worden. Maar heel veel kleiner dan een compacte versie van een Panasonic Lumix van het echte m43 systeem en dan voorzien van een compact objectief is de camera niet. De kwaliteit van het objectief is heel hoog. Het centrum van het beeld is al bij de volle opening heel mooi, om de hoeken op hetzelfde niveau te krijgen is werken bij ƒ/4.0 nodig. ƒ/5,6 is precies even goed, vanaf ƒ/8 begint de scherpte weer af te nemen. ƒ/11 en zeker ƒ/16 leveren onscherpe foto’s op, maar wel met veel scherptediepte natuurlijk.

een oog, 1000 pixels breed uit een portret, scherpte is geen probleem.
een oog, 1000 pixels breed uit een portret, scherpte is geen probleem.

Instellen

De camera heeft een sluitertijdenknop met een ‘A’ keuze en een diafragmaring met een ‘A’ keuze, zodat je op die manier alle gewenste instellingen kunt kiezen. Daarnaast is er een aparte knop voor de belichtingscorrectie die ± 3 stops kan worden gedraaid, die keuze wordt ook zichtbaar in de zoeker of op het scherm. Naast de gangbare snelkeuzes kun je een aantal knoppen een zelfgekozen functie toewijzen, waardoor het menu eigenlijk alleen nog gebruikt hoeft te worden om de geheugenkaart te formatteren. De elektronische zoeker is vast ingebouwd, het LCD-scherm zit vast en is geen aanraakscherm. Bij gebruik van de ingebouwde AF is 50 cm zo dichtbij als de camera wil werken, in de MF kun je dichterbij, waarbij je in de groothoekstand de onderwerpen het grootst afgebeeld kunt krijgen en je hulp krijgt van een vergroot centrum en focuspeaking om te zien waar de foto scherp is. Voor het scherpstellen is een ring rond het objectief beschikbaar.

ISO 3200, een detail op 100%, 1000 pixels breed.
ISO 3200, een detail op 100%, 1000 pixels breed.

ISO

Een grotere sensor levert betere foto’s door de grotere pixels. Lagere ruis bij hogere ISO-waardes is in principe een bijkomend voordeel. In het RAW-formaat is ISO 3200 de hoogst instelbare waarde, bij opnemen in JPEG kun je hoger gaan, maar de ruisonderdrukking in de camera haalt alle detailscherpte dan uit je foto’s, samen met de ruis, dat dan weer wel natuurlijk. Maar die ISO 3200 in RAW levert prima bruikbare foto’s op, het is een wat zuinige keuze van Panasonic om hogere waarden niet mogelijk te maken. Een beetje onderbelichten kan gecorrigeerd worden, maar is wel een noodsprong.
EdK-20141124-2990490

Compact

Wanneer je als fotograaf kiest om een compactcamera mee te gaan nemen moet je er natuurlijk vanuit gaan dat de kwaliteit van je professionele camera waarschijnlijk niet geëvenaard zal worden. En dan krijg je te maken met de glijdende schaal, van toch iets minder compact, maar beter of toch liever dan maar echt compact. Waarschijnlijk nog steeds beter dan de mobiel, en in elk geval met veel meer opties en handiger te gebruiken. De Panasonic Lumix LX100 is goed genoeg voor serieuze fotografie, hier is de vraag alleen: is hij compact genoeg naar je smaak?
EdK-20141124-2990487