terug

Panasonic Lumix G6

Panasonic G6Amper een jaar na de G5 komt Panasonic alweer met een nieuw model, de Panasonic Lumix DMC-G6. Voorlopig blijft de Lumix G5 naast de Lumix G6 leverbaar, maar het is wel duidelijk dat het om een opvolger gaat. De camera wordt gepositioneerd boven de onlangs geïntroduceerde GF6, maar net onder de GH3. In de Panasonic Lumix G6 zijn allerlei mogelijkheden van diverse modellen van Panasonic samengevoegd, plus een paar nieuwe features.
De sensor van de Panasonic G6 is een Live MOS met 16 miljoen pixels, die waarschijnlijk identiek is aan die van de GH2. Wel heeft de camera een vernieuwde Venus Engine om de data te verwerken. De maximale gevoeligheid kan tot ISO 25600 worden ingesteld, standaard loopt de gevoeligheid tot ISO 12800. Door gebruik te maken van eenzelfde sensor als de GH2 zijn de videomogelijkheden uitgebreid. De Panasonic Lumix DMC-G6 kan in 1080 50p/24p in AVCHD of MP4 formaat. Bovendien kun je nu in alle belichtingstanden (P, diafragmavoorkeuze, sluitertijdenvoorkeuze of handmatig) filmen. Een welkome aanvulling is de aansluiting voor een externe microfoon. Wat videomogelijkheden komt de daarmee Panasonic G6 dichtbij de Lumix DMC-GH3, die we eerder beschreven als een erg goede camera voor multimedia.
Naast betere filmmogelijkheden en een betere beeldkwaliteit zorgt de vernieuwde processor ook voor een betere autofocus. Met Low Light AF moet het scherpstellen bij slechte lichtomstandigheden sterk verbeterd zijn. Zoals gebruikelijk bij Panasonic kun je bij de Lumix G6 via het touchscreen aangeven waar er scherp gesteld wordt. Dat scherm is draai- en kantelbaar en heeft een doorsnede van 7,6cm en 1,04 miljoen pixels. Daarnaast heeft de Panasonic G6 een elektronische zoeker. Dit is nu een OLED met 1,44 miljoen pixels.
De behuizing van de Lumix G6 is anders vormgegeven dan de voorganger, waarbij het vooral opvalt dat de G6 veel strakker oogt, het doet enigszins denken aan de Leica R8. Achterop de camera zitten nu vijf programmeerbare knoppen. Een daarvan is standaard ingedeeld voor het activeren van de WiFi connectie. Net als de eerder deze maand geïntroduceerde GF6 wordt bij de G6 WiFi gecombineerd met NFC, om een snelle verbinding tot stand te brengen.
Een laatste opvallend nieuwtje bij de Panasonic G6 is de mogelijkheid om al in de camera te retoucheren. Met de functie Clear Retouch kun je delen van een foto aanpassen op een manier die gelijk is aan de healing brush in Photoshop.
Gelijk met de nieuwe camera heeft Panasonic ook een nieuwe 14-140mm zoom aangekondigd. Deze LUMIX G VARIO 14-140mm/F3.5-5.6 ASPH./POWER O.I.S., zoals het objectief volmondig heet, heeft een met kleinbeeld vergelijkbaar bereik van 28-280mm en is dus breed inzetbaar. Het objectief is compatibel met de sensordrive bij maximaal 240 fps, voor de snelle scherpstelling op onder andere de G6 en de GH3.
Vanaf juni zijn de Panasonic DMC-G6 en de Panasonic LUMIX G VARIO 14-140mm te krijgen. De camera wordt leverbaar in zwart en antraciet metallic, het objectief in zwart en zilver. De Panasonic Lumix G6 krijgt een adviesprijs van € 599,00 inclusief BTW, met de nieuwe 14-42 mm kost de kit € 699,00 inclusief BTW. De G6 en de 14-140mm kosten samen € 1099,00, het objectief los € 699,00.


Bekijk ook deze items