terug

Panasonic GH3 – professioneel

Hektiek bij de introductie van de GH3 door Ichiro Kitao, Director of the Imaging Network Business Unit

Panasonic  was met de G1 de grondlegger van de moderne spiegelloze systeemcamera in 2008. Nu, vier jaar later, heeft Panasonic vier modellen m43 camera’s: de GF, de GX, de G en de GH. De laatste twee beschikken over ingebouwde elektronische zoekers, en de GH is daarvan weer het meest professioneel. Op de Photokina heeft Panasonic het volgende nieuwe GH model aangekondigd, de GH3. Met deze camera mikt Panasonic duidelijk op de veeleisende amateur en zeker ook op de professional. De mogelijkheden van het systeem rechtvaardigt die keus. De beeldkwaliteit is inmiddels ruimschoots goed genoeg voor vrijwel iedere reportage opdracht, de autofocus snelheid is uitstekend zolang het onderwerp niet heel snel beweegt en het aanbod aan hoogwaardige lenzen groeit gestaag.
De camera is groter en degelijker dan die van de GH2, met een body die volledig is gemaakt van een magnesium legering. Een ruime toepassing van pakkingen moet ervoor zorgen dat de camera tevens stof- en (spat)waterdicht is. De camera beschikt verder over drie instelwielen, tegen een op de GH2. Samen met de iets toegenomen afmetingen moet dat de GH3 een ergonomische voorsprong geven op de GH2. Wie nog meer gewicht of gemak wil kan kiezen voor de optionele batterijgrip. De resolutie van de nieuwe Live MOS sensor is gelijk gebleven, maar Panasonic claimt wel een verbeterde kwaliteit, vooral op het gebied van ruis. De AF is ook vernieuwd. Het systeem meet nu de scherpstelling 240 keer per seconde, 2x sneller dan bij de GH2 en 4 x sneller dan bij de G1. De hele sensor kan nu ook gebruikt worden om op scherp te stellen. De GH3 beschikt nu over zowel een Oled-LiveView Finder als eenOled- scherm. Het scherm is ook groter dan op de GH2.
De GH2 is trendsettend geweest op het gebied van filmen met een fotocamera. De GH3 neemt dat stokje over. Behalve de al genoemde autofocussnelheid in live view, beschikt de camera over de mogelijkheid om in full HD, 1080p dus, met 60 beelden per seconde te filmen. In All-Intra kan de GH3 wegschrijven met 72 Mbps. en de camera beschikt tevens over ingebouwde timecode.
Verdere nieuwe mogelijkheden die de camera echt helemaal ‘2013’ maken zijn het nieuwe draadloze flitssysteem en ingebouwde Wifi mogelijkheid. Hierdoor kan de camera ook met smartphone apps bediend worden. Het is duidelijk dat ‘connectivity’ de trend wordt voor het komend jaar. Ook de nieuwe flitsers kunnen van nu af aan draadloos worden aangestuurd door de GH3, een mogelijkheid die Panasonic nog niet eerder bood. Tenslotte beschikt de GH3 ook over een extra stille stand. En dat is zeker voor een systeem waarmee je wat minder opvallend kan fotograferen wel zo prettig.