terug

Panasonic GF-1

Panasonic heeft een derde camera in het Micro Four Thirds System aangekondigd en heeft nu wel het traditionele uiterlijk verlaten. De nieuwe GF-1 lijkt de directe strijd aan te moeten gaan met de E-P1 van Olympus.

Een beetje plagend roept Panasonic dat zij de kleinste camera met verwisselbare objectieven en een ingebouwde flitser hebben. Die ingebouwde flitser heeft de GF-1 inderdaad voor op de E-P1. Maar daarentegen moet de GF-1 wel de ingebouwde beeldstabilisatie missen. De beeldstabilisatie wordt door Panasonic in het objectief gebouwd. De sensor is gelijk aan die van de GH-1 en we kunnen verwachten dat de autofocus even snel is aan de GH-1 en dat is goed nieuws.

Films worden in een lagere kwaliteit opgenomen, de GF-1 filmt in 1280x720p HD en de opnames worden in AVCHD Lite opgeslagen. Gelukkig dat nu meer programma’s ermee overweg kunnen, maar het is minder toegankelijk dan het formaat wat Olympus gebruikt. Standaard kadreer je met het 7,6 cm LCD achterop de camera. Wie graag een zoeker heeft, kan een elektronische zoeker aanschaffen en op de GF-1 zetten. Dat is luxer dan de doorzichtzoeker die bij de 17mm van Olympus hoort. Het aantal pixels in de optionele zoeker is wel minder dan het LCD, je levert wel wat in dus. Prijs en levertijd zijn nog onbekend.panasonicgp1

Tegelijk met de GF-1 komt Panasonic ook met een 20 mm f/1.7 pancake. Op de GF-1 betekent dat dus een beeldhoek die overeenkomt met 40 mm bij kleinbeeld. Daarnaast brengt Panasonic ook een 45 mm f/2.8 macrolens uit. Die is vrij groot en heeft, in tegenstelling tot de pancake, beeldstabilisatie ingebouwd.


Bekijk ook deze items