terug

Panasonic G5, de nieuwe systeemcamera van Panasonic

Panasonic gaat de lijn van compacte systeemcamera’s uitbreiden met de Panasonic Lumix G5. De camera komt boven de G3 te staan, maar onder de GH2 en de GX1. Centraal bij de Panasonic G5 staat de nieuwe LiveMOS sensor met 16,05 miljoen pixels. Op de sensor wordt al het een en ander van het signaal verwerkt, wat onder andere moet leiden tot een betere signaal/ruisverhouding bij hogere gevoeligheden. Ook de nieuwe Venus Engine helpt daarbij mee.
De processor maakt ook een hogere beeldsnelheid mogelijk, de Panasonic Lumix DMC-G5 haalt nu zes beelden per seconde bij de volle resolutie. Voor een goede en snelle scherpstelling is de Panasonic G5 uitgerust met het zogenaamde “light speed AF”. Zoals ondertussen gebruikelijk bij Panasonic kun je op het LCD achterop aangeven waar de camera moet scherpstellen. Dat kan nu ook als je met de elektronische zoeker fotografeert, je kunt gewoon met je vinger op het LCD schuiven en dan zie je in de zoeker het veld verplaatsen. Panasonic noemt dit de Touch Pad.
De elektronische zoeker heeft in de Panasonic G5 een resolutie van 1.440.000 pixels en heeft een beelddekking van 100%. Een elektronische waterpas helpt om de horizon recht te houden. Ook het LCD achterop de camera is sterk verbeterd, deze heeft nu 920.000 pixels. Het scherm kan zowel gekanteld als gedraaid worden. Met een oogsensor schakelt de Panasonic G5 desgewenst automatisch tussen de elektronische zoeker en het LCD. Ook kan de camera zo ingesteld worden dat de scherpstelling begint als je de zoeker naar je oog brengt.
Op het gebied van video heeft de Panasonic Lumix G5 ook een sprong voorwaarts gemaakt. De camera kan in Full HD 1920×1080 50p filmopnames maken in het AVCHD formaat. Voor een goed geluid heeft de Panasonic G5 een stereomicrofoon met een Wind Cut filter.
Verder is de bediening van de camera onder handen genomen. Nieuw is de knop achter de ontspanknop waarmee je kunt zoomen. De knop kan ook de belichting worden gecorrigeerd of het diafragma worden geregeld. De handgreep van de G5 is wat dieper geworden, waardoor de camera makkelijker vast te houden is. De knoppen achterop de camera zijn wat van positie veranderd en anders vormgegeven.
Vanaf september 2012 is de Panasonic Lumix DMC-G5 leverbaar. De body krijgt een adviesprijs van € 649,00 inclusief BTW. Daarnaast zijn er diverse kits verkrijgbaar, onder andere met een inklapbaar 14-42mm f/3.5-5.6 powerzoomobjectief (€899 adviesprijs). Je kunt kiezen uit een zwarte, zilveren of witte camera.


Bekijk ook deze items