terug

Panasonic G3; kleiner en lichter

Panasonic heeft de nieuwste camera van het Micro Four Thirds systeem aangekondigd, de Lumix G3. De nieuwe spiegelloze systeemcamera is een duidelijk familielid van de eerdere modellen van de G-serie, maar is desondanks weer een stuk kleiner geworden ten opzichte van de G2.
Volgens Panasonic is het nu de kleinste systeemcamera met een ingebouwde elektronische zoeker. Opvallend is dat de behuizing nu van aluminium is gemaakt, de voorgangers hadden een kunststof behuizing. Ondanks het kleinere formaat heeft de G3 wel gewoon een draai- en kantelbaar lcd achterop met een doorsnede van 7,6 cm. Het scherm kan ook worden gebruikt om de camera te bedienen door middel van het touchscreen. Deze techniek is weer wat verder ontwikkeld ten opzichte van de G2, het eerste G-model met een aanraakscherm.
Met het nieuwe ‘Pinpoint AF’ kun je heel nauwkeurig aangeven waar de camera moet scherpstellen. De autofocus is ook veel sneller geworden. Panasonic duidt het nieuwe scherpstelsysteem aan met Precision Contrast LightSpeed AF. De hogere snelheid is te danken aan het feit dat de uitleessnelheid van de beeldsensor is verhoogd van 60 naar 120 bps.
De G3 heeft ook een nieuwe LiveMOS met 15,8 miljoen pixels en je kunt ook Full HD 1920×1080 50i video-opnamen maken. De films worden wederom in het AVCHD-formaat opgeslagen. Zowel de foto- als de filmresolutie is dus vergelijkbaar met de GH2. Ondanks de toename in het aantal pixels moet de signaal-ruisverhouding zijn verbeterd ten opzichte van de G2, juist bij de hogere ISO-waarden. De beeldsnelheid is verhoogd naar vier beelden per seconde bij de volle resolutie. Met een gereduceerde resolutie van vier miljoen pixels kan de G3 zelfs twintig beelden per seconde vastleggen.
Voor de liefhebber heeft de G3 de nodige filters ingebouwd, waaronder een retrofilter. Verder is de iA-functie uitgebreid met de iA Plus. In de iA-stand neemt de camera allerlei beslissingen, die verder gaan dan alleen de gewone automatiek. Met iA Plus wordt een brug geslagen tussen de automatische functies en handmatige bediening.
Met behulp van het aanraakscherm kun je visueel de onscherpte in de achtergrond regelen, de belichting corrigeren en de witbalans eenvoudig aanpassen. Vanzelfsprekend is de G3 geheel compatibel met het Micro Four Thirds syteem, inclusief het gebruik van de 3D-objectieven voor het G-systeem.
De G3 is vanaf juli te koop.


Bekijk ook deze items