terug

Panasonic DMC-GM1, introductie en eerste indruk

Panasonic Lumix DMC-GM1De camera’s van het Micro Four Third System zijn doorgaans al niet groot, de Panasonic DMC-GM1 is pas echt compact. De Panasonic GM1 is de eerste van een nieuwe serie compacte systeemcamera’s, naast de G, GH, GF en GX serie. In feite is de Panasonic GM-1 een kleine versie van de Panasonic GX7, zo zei de woordvoerder bij de presentatie van de camera. De sensor en de processor van de GM1 zijn identiek aan die van de GX7 en dus biedt de camera eenzelfde kwaliteit.
Hoe klein de Panasonic GM-1 is, merk je pas echt als je de GX7 ernaast zet. Panasonic claimt de kleinste compacte systeemcamera te hebben met een grotere sensor, de GM1 is kleiner dan de Nikon J3 en de Pentax Q7. Om de camera zo klein te maken heeft Panasonic een huzarenstukje uitgevoerd. In plaats van op een hulpframe worden de interne onderdelen van de Panasonic GM-1 direct op de magnesium behuizing gemonteerd. Om plaats te bieden aan de sensor en alle elektronica, is het moederbord voorzien van een uitsparing waar de LIVE MOS precies in past. Dat is knap, als je weet dat dezelfde elektronica ook in de GX7 zit. De grootste ruimtebesparing levert echter het nieuwe sluitermechanisme op. Waar normaliter veren twee sluitergordijnen aansturen, heeft de Panasonic Lumix GM1 slechts één gordijn. Het ‘eerste gordijn’ wordt elektronisch geregeld, het tweede gordijn is wel mechanisch. De aansturing van het sluitergordijn gebeurt via een stappenmotor en dat scheelt heel veel ruimte. Volgens Panasonic heeft het lang geduurd voor de stappenmotor nauwkeurig genoeg was om de sluiter te regelen.
De kleine behuizing heeft ook gevolgen voor de plek voor alle knoppen. Panasonic heeft daarom het motto ‘zo min mogelijk, zoveel als nodig’ gebruikt. De eerste indruk is dat Panasonic daar in geslaagd is, al is het draaiwiel achterop wel erg klein. Alle belangrijke zaken zijn direct te regelen en anders wel via het aanraakscherm. Veel knoppen kunnen ook een andere functie worden toegewezen, zodat de gebruiker de camera naar eigen behoefte kan instellen. De kleine behuizing betekent ook dat de camera geen flitsschoen heeft. De ervaring van Panasonic is dat slechts weinig mensen accessoires voor op de flitsschoen kopen. In plaats daarvan heeft de Panasonic GM-1 wel een ingebouwde flitser, omdat dat belangrijk is om creatieve opnames te kunnen maken.
Wat betreft de specificaties voldoet de Panasonic DMC-GM1 aan alle wensen die tegenwoordig gesteld zijn. De Live MOS telt zestien miljoen pixels en de camera kan ook in AVCHD Full HD (25p of 50i) filmen. Panasonic geeft daarbij aan bewust gekozen te hebben om de nadruk op fotografie en niet op de filmmogelijkheden te leggen. WiFi is uiteraard ingebouwd.
Panasonic H_FS12032De Panasonic Lumix DMC-GM1 wordt alleen geleverd in een kit. Het standaardobjectief is de nieuwe LUMIX G VARIO 12-32 mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S. dat speciaal voor de GM1 is ontworpen, maar vanzelfsprekend ook op andere modellen van het Micro Four Thirds Systeem kan worden gebruikt. De standaardzoom is een zogenaamd invoelbaar objectief en inderdaad heel erg klein. Door drie van de acht elementen, die zijn onderverdeeld in zeven groepen, asferisch uit te voeren moeten lensfouten goed zijn gecorrigeerd. Tijdens de presentatie werden MTF-curves getoond die laten zien dat dit een van de beste kitobjectieven van dit moment is. Speciale aandacht is geschonken aan de dichtbij prestaties, omdat het objectief standaard op de GM1 zit. De minimale scherpstelafstand is 20 cm (12-20 mm)/30 cm (21-32 mm), waardoor de maximale fotografische vergroting 0,13x (vergelijkbaar met 0,26x bij een 35mm-camera) kan worden gehaald.
Vanaf begin december moeten de nieuwe producten worden uitgeleverd. De adviesprijs voor de Panasonic GM1 met de nieuwe 12-32 mm is € 699,00. Daarmee hoopt Panasonic zowel kopers bij de Sony RX100 weg te halen als de Fujifilm XM-1. De kit met de 12-32mm en een 20mm f/1.7 krijgt een adviesprijs van € 999,00. Daarbij krijg je ook een kleine losse handgreep van de camera, die normaliter € 100,00 kost. De LUMIX G VARIO 12-32 mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S is ook los leverbaar en heeft een adviesprijs van € 349,00 inclusief BTW.


Bekijk ook deze items