terug

Overzicht van Breda Photo – interessante interviews

Breda photoBreda Photo is inmiddels een maand aan de gang. De organisatie vertelt aan Pf over het evenement en we tonen de videointeriews die de organisatie met de verschillende fotografen gehouden heeft.
Roel Stavorinus voert namens Breda Photo het woord: “Ons uitgangspunt is altijd een thema. Dat moet een aansprekend thema zijn dat te maken heeft met het tijdsgewricht waarin we leven. Het thema is meestal al anderhalf jaar voor het festival bekend en geeft ons richting bij het zoeken naar fotografen. Dit jaar presenteren we 54 fotografen van over de hele wereld. Toevalligerwijs hebben we deze editie een groot contingent Japanners en Amerikanen. Dat ontstaat vanzelf.”
“We gaan festivals en beurzen af, zoals Paris Photo en Arles en we houden publicaties goed in de gaten. Sommige fotografen benaderen ons. Er zijn ook mensen die ons op fotografen wijzen. En sinds 2010 organiseren we ons academieproject, samen met kunstacademies in Nederland en België. Jonge fotografen maken werk op ons thema. Wij reviewen hun werk en selecteren de beste studenten om hen uiteindelijk een plek te geven in het festival. We presenteren hen naast wereldberoemde fotografen. Voor ons is status van de fotografen niet belangrijk. Het is belangrijk dat zij in het thema passen en dat ze excellent werk maken.”
“BredaPhoto is voor ons een succes als we erin geslaagd zijn het thema vanuit allerlei verschillende perspectieven te laten zien. Het is belangrijk dat de combinatie van fotografen en exposities op de verschillende locaties klopt. Maar het festival is vooral een succes als we bezoekers weten te trekken die normaal niet zo snel naar een museum zouden gaan. Onze expositie is uitermate toegankelijk. Door de tentoonstelling in de buitenruimte in het Chassépark en omdat de toegang voor een belangrijk deel gratis is. Ik heb toevallig vandaag de eerste resultaten van het bezoekersonderzoek gezien. Daaruit blijkt dat de helft van de bezoekers niks van fotografie weet en ook niet een speciale interesse heeft voor fotografie. Als we bij een deel van hen een interesse in fotografie hebben wakker gemaakt, dan zijn wij goed geslaagd in onze opzet. ”
Bekijk de videointeriews:

Jakub Karwowski from BredaPhoto on Vimeo.

Koen Hauser from BredaPhoto on Vimeo.

Photographer Hal from BredaPhoto on Vimeo.

Martijn van de Griendt from BredaPhoto on Vimeo.

Yoichi Nagata from BredaPhoto on Vimeo.

Martha Kamminga from BredaPhoto on Vimeo.

Sven Fritz from BredaPhoto on Vimeo.

Wiesje Peels from BredaPhoto on Vimeo.

Andrej Glusgold from BredaPhoto on Vimeo.

Tom Hunter from BredaPhoto on Vimeo.