terug

Overzicht Robert Mapplethorpe in Düsseldorf

Robert Mapplethorpe: Lowell Smith, 1981 (c) Robert Mapplethorpe Foundation.

Met een reis van ergens tussen de twee en drie uur kan de Nederlandse fotografieliefhebber in Keulen of het Ruhrgebied zijn, plekken waar met regelmaat grote en interessante tentoonstellingen zijn te zien.

Zo is er tot en met 15 augustus in het NRW-Forum in Düsseldorf een groot overzicht te zien van het werk van Robert Mappelthorpe (1946-1989), dat onder meer van grote invloed is geweest op hoe wij naar mannelijk naakt kijken, meer in het bijzonder ook: zwart mannelijk naakt. Zijn werk was en is nog steeds hier en daar omstreden. Niet gek, als je bij voorbeeld deze quote van hem kent: I’ve tried to juxtapose a flower, then a picture of a cock, then a portrait, so that you could see they were the same. Toch was het uiteindelijk pure schoonheid waar hij naar zocht.

Mapplethorpe’s naam kwam de laatste weken af en toe al in het nieuws vanwege memoires die rockzangeres/fotografe Patti Smith publiceerde onder de titel Just Kids, over de liefde die zij als adolescenten voor elkaar koesterden. De bezoeker van de tentoonstelling mag zich verheugen op 150 foto’s variërend van polaroids uit 1973 tot Mapplethorpe’s laatste zelfportretten uit 1988. Wie nog geen 16 is, moet onder begeleiding van een volwassene zijn.

www.nrw-forum.de