terug

Oproep fotowedstrijd Fonds Slachtofferhulp

Fotografen Patricia Steur en Vincent Mentzel roepen fotografen op om deel te nemen aan de lustrumeditie van de Fonds Slachtofferhulp Canon Fotowedstrijd.
Het thema luidt: ‘Hulp helpt! Goed werk in uitvoering’.
Met deze fotowedstrijd wil het Fonds Slachtofferhulp op een indringende wijze aandacht vragen voor het grote belang van de hulp aan slachtoffers. De impact van het slachtofferschap kan worden beschreven, maar nog veel beter worden uitgedrukt in beelden. Met het uitschrijven van deze fotowedstrijd wil het Fonds Slachtofferhulp de impact benadrukken van slachtofferschap, maar vooral ook nut en noodzaak van adequate hulp onder de aandacht brengen.
In deze lustrumeditie staat de hulp aan het slachtoffer centraal. Want hulp kan slachtofferschap helpen voorkomen, of, wanneer het leed reeds is geschiedt, helpen de gevolgen van slachtofferschap te bestrijden.
Fotografen kunnen deelnemen in één van twee categorieën. Er is een categorie voor professionele fotografen en één voor aanstormend talent. Die laatste categorie maakt kans op een dag meelopen met een van de topfotografen van dagblad De Telegraaf plus het fotograferen van een reportage voor een van de bijlagen van diezelfde krant. Winnaars in beide categorieën krijgen van Canon gratis apparatuur.
De negenkoppige vakjury met daarin onder anderen prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Steur en Mentzel kiest de winnaar. De inschrijfformulieren zijn te downloaden op www.fondsslachtofferhulp.nl/fotowedstrijd.
Het Fonds Slachtofferhulp licht toe: “Te vaak horen wij over mensen die door hun medeburger in de steek werden gelaten op het moment dat zij slachtoffer werden van een misdrijf of ongeval. Soms had een deel van het leed een slachtoffer bespaard kunnen worden, bijvoorbeeld als omstanders hadden ingegrepen. Het Fonds Slachtofferhulp roept fotografen op die momenten in beeld te brengen waarop mensen wél hun verantwoordelijkheid nemen en de ander helpen door woord of daad.”
De wedstrijd, die elke editie een ander thema heeft, werd in eerdere jaren gewonnen door Tinelou van der Elsken (2009), Willem Poelstra (2006), Dirk Buwalda (2003), Catrinus van der Veen (1999).
Voor professionele fotografen zijn er twee prijzen te winnen: de eerste prijs is Canon-apparatuur ter waarde van € 2500, de tweede ter waarde van € 1500 euro. En er is een prijs voor aanstormend talent: Canon apparatuur ter waarde van € 1000 en een dag meelopen met een van de topfotografen van dagblad De Telegraaf plus het fotograferen van een reportage voor een van de bijlagen van diezelfde krant.