terug

Op reportage met de Sony A7r

Athene voor PF magazine verhaal over de Sony A7r camera  Daimon Xanthopoulos
Straatbeeld in de wijk Exarcheia, Athene © Daimon Xanthopoulos
De details, de kleuren en het licht worden prachtig door de sensor verwerkt.
Foto is gemaakt met de Sony A7r met Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA op een 1/125 sec bij diafragma f/2,0 op ISO 6400.

Al enkelen jaren is er een trend naar steeds compactere camera’s zonder spiegels en met steeds meer elektronische hulpmiddelen. Dat compactcamera’s ook door professionele fotografen worden ingezet is niets nieuws meer maar toch was iedereen verrast toen Sony twee nieuwe Sony camera’s op de markt zette, namelijk de Sony A7 met 24.3 megapixel full-frame sensor en de Sony A7r met een 36.3 megapixel full-frame sensor zonder een optical low pass filter. Alle populaire specificaties en meer lijken aanwezig. Een goede reden om de camera eens in te zetten in de praktijk en te kijken of ze allemaal even praktisch zijn en werken.
ILCE-7R_wSEL35F28Z_right

modern versus retro

Wat is het toch met die liefde die fotografen hebben voor ouderwets uitziende camera’s. Ik ben ook niet dol op veel digitale ingrepen, die tijdens het fotograferen instellingen voor mij regelen of dingen aan mijn beeld doen. Maar het is ook een tikje ouderwets want onze auto’s zijn door de tijd heen rijdende computers geworden, beeldbewerking gebeurd tegenwoordig zonder een druppel chemie en hoe vaak drukken we nog foto’s af voor de klant. Toch wil ook ik van een camera een manueel gevoel. Het gevoel dat ik alle instellingen zelf onder controle heb, waarschijnlijk zoals een autocoureur nooit in een automaat zal willen racen. Maar wat als die ingrepen en correcties heel erg goed werken, het gaat uiteindelijk om de beelden die we ermee maken. De Sony A7 en A7r zijn zo’n nieuwe generatie camera met lens correcties in de body, digitale Oled zoeker, gezichts en beeld herkenning, digitale waterpas, intelligente contrast en belichting, mogelijkheid tot het toevoegen van kunstmatige lichtbronnen, ingebouwde apps, ingebouwde wifi en nog veel meer. En eerlijk is eerlijk het werkt en het werkt goed.
Sony-A7-back

de praktijk

Voor een reportageopdracht in Athene besloot ik de Sony A7r camera met een Zeiss 55mm lens mee te nemen op de proef. Voor fotografen die veel onderweg zijn en veel reizen is het een ideale camera. Allereerst omdat zijn omvang erg compact is en de camera maar 465 gram weegt, inclusief accu en geheugenkaart. Een ander mooi detail is hoe je de accu van de camera oplaad. Dat gebeurt namelijk in de camerabehuizing via een standaard mini-USB-kabeltje die je in je iPhone-lader kan stoppen. Geen speciale laders mee met verloopstekkers.
Ook de beelden uit de camera halen kan via hetzelfde kabeltje of automatisch via de ingebouwde wifi-module. Het zijn kleine dingen, maar je gaat ze waarderen als je veel onderweg bent. Wat verder opvalt is hoe goed en solide de behuizing aanvoelt en hoe stevig hij gebouwd is. De camera is gemaakt uit magnesium en hij is verder goed weerbestendig gemaakt. Het formaat van de camera is geweldig, niet te klein waardoor hij als een compact aanvoelt en niet te groot om altijd bij je te dragen. Ik hou erg veel van het kantelbare achterscherm, het LCD-scherm is 90 graden omhoog of 45 graden naar beneden te kantelen, waardoor je er ook vanaf je middel mee kan werken.
Ook de multimedialiefhebbers zullen niets tekort komen in dit systeem. Hij beschikt over zowel een audio-ingang als -uitgang en is door zijn digitale zoeker ook goed te gebruiken met oudere manueel bedienbare lenzen van andere merken (via apart verkrijgbare adapters). De camera filmt in AVCHD-formaat met een resolutie van 1920×1080 pixels. Hij is in te stellen in 60P, 50P, 25P, en 24P en in de automaat stand past de camera de sluitertijd automatisch aan naar een vijftigste seconde in 25P; ook weer kleine details maar niet onbelangrijk. De HDMI-uitgang geeft een schoon en ongecomprimeerd signaal, zodat je het in beeld ook kan opnemen met een externe recorder voor een nog betere kwaliteit.
Een andere functie die ik wel erg geweldig vind is de mogelijkheid om in de camera een wifi-netwerk aan te maken waarmee je kan verbinden via je telefoon en tablet en dan vanuit de camera foto’s kan sturen naar je telefoon of tablet. Ideaal voor mensen die onderweg updates willen posten via social media of belangrijke foto’s direct vanaf locatie willen versturen naar kranten. Een kleine tegenvaller voor sommigen zal de duidelijk hoorbare sluiter zijn. De A7r heeft een dubbele sluiter en het geluid verwacht je niet omdat de meeste camera’s in dit segment zeer stil zijn.
_DSC0265
Zoals ik eerder al schreef zitten er in het Sony A7r menu heel veel extra functies. Persoonlijk vind ik het menu niet heel overzichtelijk maar dat hangt er ook vanaf wat je gewend bent. De camera heeft veel toewijsbare functietoetsen en ook nog eens drie instelwielen. Eigenlijk hoef je tijdens het werken dus nooit het menu in en stel je de camera eenmaal in voor gebruik. De autofocus vond ik niet te langzaam zoals op sommige websites beschreven staat. Wat ik wel lastig vond was het grote scherpstel-punt waardoor je soms niet heel precies de focus kon plaatsten.
Wat ik een ander zwak punt vind voor reportagefotografie is de “blackout” tijd van de zoeker. Als je een foto maakt bevriest het beeld in je zoeker en ben je het zicht voor een korte tijd kwijt. Ook als je de auto preview uit zet wordt het niet beter. Iets waar je rekening mee moet houden als er veel gebeurd en ik hoop dat ze dit nog met firmware updates kunnen verbeteren.
Wat alle kleine tekortkomingen in één klap weer goed maakt is de beeldkwaliteit die de camera produceert. Zowel de lage ISO-waardes zien er prachtig uit maar ik was vooral onder de indruk van de hoge ISO-waardes. De camera heeft een ISO-bereik van 100 tot 25.600 ASA. Ik werkte veel in de nacht in de onrustige anarchisten wijk Exarcheia bekend als verzets wijk waar de politie nooit durft te komen en waar fotografen ook niet welkom zijn. Daar rondlopen met een grote camera is vragen om problemen. Met de Sony A7r in mijn jaszak kon ik rustig onder alle lichtomstandigheden onopvallend de sfeer van de wijk vastleggen en er blijven werken.
Sony lanceerde de A7r met vijf nieuwe objectieven in de full-frame E-vatting, waaronder de Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA en de Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA primes. Ik vind de 35mm lens het meest interessant omdat hij klein van formaat is en het hele systeem super compact maakt. Naast de nieuwe FE (full-frame E-vatting) objectieven kun je ook de oude Sony E-vatting (APS-C) objectieven gebruiken. De camera sensor schakelt dan over in APS-C modus. Verder kun je ook de Sony A objectieven erop gebruiken via een aantal beschikbare adapters.
LA-EA4_carton
Er zijn twee varianten de LA-EA4-adapter is voorzien van Sony’s SLT-techniek die werkt via een lichtdoorlatende spiegel met autofocus functionaliteit. Wel verlies je hierdoor ongeveer 1/3 stop aan licht. Je kunt ook gebruik maken van de LA-EA3 waarbij je geen lichtverlies hebt maar ook geen autofocus meer. Ik ben zelf geen fan van die adapters maar voor diegene die al lenzen hebben is het wel een fijne uitbreidingsmogelijkheid. Ook lenzen van andere merken passen erop met adapter, maar het is de vraag of dat de moeite waard is omdat de camera nu op zijn Zeiss objectieven diverse lenscorrecties uitvoert voor een optimaal beeld.
Het is niet alleen een mooi basissysteem om mee te werken maar ook een geweldige backup-camera voor wie al een compleet systeem heeft. Wie bijvoorbeeld momenteel op een Leica M camera fotografeert heeft tegen een kleine extra investering een tweede camera body in zijn tas waar de Leica lenzen via een adapter op gebruikt kunnen worden. Ik heb met veel plezier de camera in het veld gebruikt en ik ben erg tevreden over de beelden die ik ermee kon maken. De Sony A7r is een veelzijdige compacte moderne camera waarmee je prachtig fotografeert. Een systeem dat het zeer goed doet op hoge ISO-waardes, dat beelden maakt met mooie bokeh (achtergrondonscherpte) en scherpe fijne detaillering op lage ISO-waardes. Goede filmfuncties ontbreken niet, duidelijke bediening, stevige behuizing en met de reeds gelanceerde compacte verwisselbare Zeiss objectieven heeft Sony een schot in de roos.

voorbeeldfoto’s