terug

Review – op de testbank: PocketWizard Plus III

Radiotransmitters zijn de laatste jaren erg populair geworden. Ze bieden dan ook veel voordelen: je hebt geen kabels meer waarover je kunt struikelen en je kunt flitsers en camera’s op lastige plekken plaatsen. Het radiosignaal heeft daarbij een groot voordeel ten opzichte van infrarood. De ontvanger hoeft niet in het zichtveld van de zender te staan en ook bij veel omgevingslicht werkt het radiosignaal gewoon door. PocketWizard maakt ondertussen al heel wat jaar van die radiotransmitters. De nieuwste zender heet de PocketWizard Plus III en is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige zenders.
De PocketWizard Plus III is de opvolger van de Plus II, misschien wel de meest populaire radiotransmitter tot nu toe. In zekere mate kun je de PocketWizard Plus III ook zien als een opvolger van de MultiMax, want de Plus III heeft heel wat functies van de MultiMax overgenomen. De PocketWizard Plus III kent meer kanalen dan de Plus II, 32 maar liefst. Vanaf kanaal 17 zijn die ook nog eens te gebruiken in vier groepen. Ook kun je de PocketWizard Plus III op meerdere manieren gebruiken. Naast de gebruikelijke zender/ontvanger kent de Plus III ook twee standen om de flitser of camera op langere afstand te gebruiken.
Beperking
De PocketWizard Plus III werkt, in tegenstelling tot de MiniTT1 en de FlexTT5, niet met een TTL-flitssturing. Voor veel toepassingen is zo’n sturing ook helemaal niet nodig. Maar je kunt de flitsers dus ook niet vanaf de camera instellen. Dat is wel lastig als je de flitsers op een moeilijk bereikbare plaats hebt staan. Het is wat mij betreft ook de enige echte beperking en ik moet bekennen dat ik tot nu prima met die beperking heb kunnen werken. Ook al werk ik veel met de gewone cameraflitsers.
De Plus III kan, net als de andere transmitters van PocketWizard, ook aangestuurd worden door de Sekonic L-758DR lichtmeter. Maar daar kun je nu niet meer optimaal van profiteren. De Sekonic lichtmeter heeft namelijk maar vier kanalen, net zoveel als de Plus II, maar een stuk minder dan de Plus III. Dat is waarschijnlijk ook met een firmware-update niet te verhelpen.

Een remote camera is handig als je ergens een foto wilt maken, waar je niet bij kunt, of waar je op twee manieren een foto wilt maken.
Foto: © Bas de Meijer
Behuizing
Voor de rest is er eigenlijk weinig aan te merken aan de Plus III. De transmitter is wat compacter geworden dan de Plus II, maar het is vooral prettig dat de antenne nu in de behuizing is weggewerkt. Dat maakt het geheel wat steviger. De behuizing voelt sowieso wat beter aan. Het klepje voor de batterijen gaat bijvoorbeeld wat minder makkelijk vanzelf open en je verandert niet meer zo snel per ongeluk het kanaal. Het is even wennen dat de PocketWizard Plus III nu aan de zijkant wordt bediend. De bediening is wel een stuk prettiger geworden. Ook zonder handleiding weet je al snel hoe de trigger werkt. Het LCD is daarbij erg prettig. Het is goed verlicht als je een knop indrukt en je krijgt voldoende informatie. Zo zie je nu ook of de batterijen nog genoeg spanning hebben. De PocketWizard Plus III is ook voorzien van een USB-poort om eventueel een nieuwe firmware update te kunnen installeren mocht dat ooit nodig zijn. Via de USB-poort kun je echter ook de de radiotrigger van spanning voorzien, dat kan wel handig zijn.
Standen
Naast de gebruikelijke zender en ontvanger stand, heeft de PocketWizard Plus III drie nieuwe standen. Twee daarvan zijn bedoeld om het signaal over een grotere afstand af te laten leggen: de LR (long range) mode en de Repeater mode. Bij die eerste wordt de afstand verdubbeld. Dat gaat ten koste van de synchronisatietijd, maar voor camera’s die op afstand bediend worden is dat niet zo’n probleem. Bij de repeater mode wordt het signaal van Plus III naar Plus III doorgegeven. Deze stand is vooral zinvol bij remote camera’s, omdat iedere stap een paar microseconde kost. Beide standen werken in de praktijk uitstekend. Bij een test op de RDW-baan in Lelystad kon ik een camera vanaf een grote afstand nog steeds bedienen. Erg handig als je op meerdere plekken tegelijk wilt zijn. Daarnaast kent de PocketWizard Plus III nog de HSR (High Speed Receive) mode. Dan kun je met 14 beelden per seconde gaan flitsen, of de remote camera aansturen.
Een ruimte uitlichten met meerdere flitsers gaat prima met de PocketWizard Plus III. Je kunt flitsers op gekke plaatsen verstoppen.
Foto: © Bas de Meijer
Praktijk
Zelfs voor een leek is de PocketWizard Plus III een erg eenvoudig apparaat. Het meest ingewikkelde is te kiezen welke stand je moet gebruiken. In de meeste gevallen zal dat de TxRx staan, waarbij de Plus III zelf merkt of het als zender of als ontvanger moet werken. Wil je er zeker van zijn dat het gaat zoals je wilt, dan kun je de zender als Rx instellen en de ontvanger als Tx. Zelf heb ik het niet echt nodig gehad. Het grote aanbod aan kanalen is erg prettig. Zeker als je op een plek bent waar veel collega’s met PocketWizards werken, zoals bij een sportwedstrijd waarbij een batterij camera’s ergens is opgesteld. Het wisselen met de groepen blijkt in de praktijk erg handig. Je kunt zo erg eenvoudig een flitser uitschakelen. Het enige nadeel dat ik had, is dat de lichtmeter alleen de eerste vier kanalen herkent. Die hebben de vier groepen niet. Dat maakt goed lichtmeten wat lastiger.
De knoppen op de PocketWizard Plus III werken prettig. Je moet echt even drukken om iets aan te passen. Per ongeluk iets veranderen is er niet meer bij. Met de middelste knop kun je ook de ontspanknop van de camera half indrukken om bijvoorbeeld scherp te stellen. Dat vind ik zelf niet zo heel belangrijk, omdat je dan niet weet waarop de camera precies scherpstelt. Maar er zijn vast en zeker zinvolle toepassingen te kiezen.
De PocketWizard Plus III in de praktijk als remote.
© Bas de Meijer
Compleet
Het aansluiten van een PocketWizard Plus III is erg eenvoudig. Standaard levert PocketWizard al twee kabels voor flitsers mee. Alleen voor het aansturen van een camera moet je nog een kabel kopen. Dat is logisch, omdat ieder merk weer een andere kabel nodig heeft en daar soms ook bij modellen weer verschil is. De meegeleverde kabels zijn kort, maar stevig. Bij de kabel voor het pc-contact, voor de cameraflitser onder andere, zit schroefdraad. Zo kun je de kabel stevig bevestigen. Wel zo veilig.
De PocketWizard Plus III doet wat je ervan kunt verwachten: het signaal doorgeven via een radiofrequentie. Niet meer, niet minder. Alles moet je zelf instellen op de aangesloten apparatuur. Dat vind ik niet zo erg, ik ben niet zo van de automatiek. De PocketWizard Plus III is daarbij heel betrouwbaar. Iedere klik werd keurig doorgestuurd.
Conclusie
De afgelopen jaren heeft PocketWizard veel concurrentie gekregen. De meeste fabrikanten van flitsapparatuur hebben zelf nu ook radiotriggers, die dikwijls al in een kit worden meegeleverd. Nu ook Canon een radiotrigger in een flitser heeft ingebouwd, wordt het niet makkelijk voor PocketWizard. Toch heeft de Plus III duidelijk bestaansrecht. Het is niet alleen een zender voor flitsers, maar je kunt ook camera’s aansturen. Dat kunnen de meeste anderen niet. Daarnaast kan PocketWizard bogen op een lange ervaring en de transmitters zijn de afgelopen jaren erg betrouwbaar gebleken. Als toetje is de PocketWizard Plus III ook nog eens goedkoper geworden dan de Plus II, terwijl je er veel meer voor terug krijgt. Dat is in een tijd waar alles alleen maar duurder lijkt te worden een fijn gegeven.


Bekijk ook deze items