terug

Oorlogsfotograaf Horst Faas overleden


Oorlogsfotograaf Horst Faas is gisteren in München overleden. Dit heeft zijn dochter bekendgemaakt. Na complicaties als gevolg van medicijngebruik raakte Faas in 2005 vanaf zijn heupen verlamd. Na 2008 ging zijn gezondheid gestadig achteruit en sinds februari lag hij in het ziekenhuis. Faas is 79 jaar geworden.
Horst Faas laat zeer indrukwekkend werk na, niet alleen als fotograaf maar ook als leermeester. Als chef van fotobureau AP -in Saigon van 1962 tot 1970- leidde Faas binnen- en buitenlandse fotografen op, die als ‘Horst’s Army’ een indrukwekkend beeldverslag maakten van de Vietnamoorlog en eveneens grote prijzen wonnen. Bekende namen uit Hors’s Army zijn Huynh Thanh My en zijn jongere broer Huynh Cong “Nick” Ut. Laatstgenoemde maakte de beroemde foto van het Vietnamese meisje dat na een napalmbombardement naakt over straat loopt. Het was Faas die de waarde in deze foto zag en verspreidde, ondanks dat het meisje naakt op de foto staat.
Als fotograaf heeft Faas vier belangrijke prijzen gewonnen, waaronder twee Pulitzers. Hij werkte bijna vijftig jaar in dienst van het persbureau Associated Press. Hij fotografeerde niet alleen oorlogen, revoluties en Olympische Spelen, maar ook alles wat zich daar tussendoor afspeelde. Het bekendst was hij voor zijn beeldverslaggeving van de oorlog in Vietnam, waarin hij in 1967 ernstig gewond raakte.

Tags: Faas Horst